A részvényesek lemondatnák Zuckerberget

Mark Zuckerberg meghallgatása, adatszivárogtatás
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg arrives to testify following a break during a Senate Commerce, Science and Transportation Committee and Senate Judiciary Committee joint hearing about Facebook on Capitol Hill in Washington, DC, April 10, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg apologized to US lawmakers Tuesday for the leak of personal data on tens of millions of users as he faced a day of reckoning before a Congress mulling regulation of the global social media giant.In his first-ever US congressional appearance, the Facebook founder and chief executive sought to quell the storm over privacy and security lapses at the social network that have angered lawmakers and Facebook's two billion users. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberg minden bizonnyal élete egyik legnehezebb hetén van túl. Nem elég, hogy a kongresszusban tíz órán át faggatták, most úgy tűnik, hogy a részvényesek is el akarják távolítani elnöki pozíciójából. Azonban a Facebook struktúrája miatt még a legnagyobb részvényeseknek is kevés beleszólása van a legfontosabb döntésekbe.
Vágólapra másolva!

A Facebook-botrány után a részvényesek már nem tartják alkalmas vezetőnek a cég alapítóját és igazgatóját, Mark Zuckerberget. A Business Insider szerint a részvényesek szeretnék minél előbb eltávolítani, ez azonban csak nagyon nehezen sikerülhetne.

A Facebook vállalati struktúrájának köszönhetően még az 1 milliárd dollárnyi részvénnyel rendelkező befektetőknek is kevés beleszólása van a cég ügyeibe. A Facebook két típusú részvénnyel rendelkezik. A Class A értékpapírok részvényenként egy szavazatot biztosítanak,

míg a Class B papírok csak belső emberek számára érhetők el, és részvényenként tíz szavazatot biztosítanak a tulajdonosnak.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Forrás: AFP/Saul Loeb

Zuckerberg rengeteg Class B részvénnyel rendelkezik, így az ő kezében van az összes szavazat 60 százaléka, emelett pedig a cég vezérigazgatója is, tehát nagyjából az történik, amit ő szeretne. A Cambridge Analityca botrány után azonban a részvényesek körében kisebb lázadás tört ki, és elérkezettnek látták az időt, hogy változtassanak a vállalat felépítésén.

Michael Frerichs, a Facebook egyik részvényese elmondta, hogy jelenleg Zuckerberg senkinek nem felel, nem ellenőrzi senki, gyakorlatilag azt csinál, amit akar és a részvényesek, de még az igazgatóságtanács sem szólhat ebbe bele. Hozzátette, hogy Zuckerberg a saját maga főnöke és ez a rendszer így nem működik.

Hasonlóan vélekedett Scott Stringer is, akinek jelenleg 1 milliárd dollár értékben vannak Facebook részvényei.

Ő azt szeretné, ha három új igazgatósági tagot választanának, valamint egy független elnök kerülne a vállalat élére, akinek van elég tapasztalata az üzleti etika terén, és a felhasználók adatait is biztonságban tartaná.

Mark Zuckerberg Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Azzal érvelt, hogy a Cambridge Analytica jogtalanul fért hozzá a Facebook-felhasználók személyes adataihoz, és az ennek nyomán kitört botrányban a cég 60 milliárd dollárt veszített értékéből, ez pedig valamennyi részvényesnek rossz, és megmutatta azt is, hogy mennyire sebezhetők a Facebook értékpapírjai.

Zuckerberg azonban nem fog engedni a részvényesek nyomásának. Alig egy hónapja mondta, hogy a világ legszerencsésebb emberének érzi magát, mert a Facebook - az általa kialakított struktúrának köszönhetően - egy jól irányított vállalat lett. Hozzátette azt is, hogy nem akar a rövid távú részvényesek döntésétől függni.