Némileg csökkent az optimizmus a nagyvállalatok körében

2018.04.17. 13:42

Enyhén mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatoknál – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredménye. A legnagyobb hazai cégek éves várakozását jelző mutató 1 ponttal csökkent, így jelenleg 11 ponton áll.

„Az első negyedévben 1 ponttal mérséklődött a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok egy évre előre tekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index, így jelenleg 11 ponton áll. Az enyhe csökkenés annak tudható be, hogy az előttünk álló egy évre a cégek saját éves növekedésüket illetően szerényebb várakozással bírnak, miközben

a gazdasági környezettel kapcsolatban érdemben nem változtak elképzeléseik sem 1 éves, sem 3 éves időtávra vonatkozóan" – mutatta be a K&H nagyvállalati növekedési index fő adatait Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A visszafogott várakozások a pénzügyi eredményekre is fennállnak: 3,2 százalékról 2,8 százalékra mérséklődött a várt éves árbevétel-növekedés mértéke, miközben a tervezett profitnövekedés 2,2 százalékról 1 százalékra zsugorodott. Ezzel együtt a dolgozói létszám bővítésének szándéka is visszafogottabb lett, a tavaly év végén jellemző 20 százalékhoz képest jelenleg a nagyvállalatok 16 százaléka gondolkodik állománynövekedésben. Mindez azonban nem fogja vissza a beruházási kedvet, hiszen az előző negyedévhez képest 42 százalékról 54 százalék-ra ugrott a következő egy év során fejlesztésben gondolkodó cégek aránya.

A szektorok közül az ipari cégek tekintenek leginkább optimistán előre, ők átlag feletti várakozással bírnak (13 pont), ezzel szemben a kereskedelmi szektorban enyhe visszafogottság tapasztalható, itt ugyanis 2 ponttal csökkentek a várakozások (10 pont). Az iparág mellett a cégméret is nagymértékben meghatározza a vállalati kilátásokat: jelenleg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek a legbizakodóbbak (14 pont). A 2-4 milliárd forint éves árbevételű vállalatok az átlaggal közel azonos állásponton vannak, míg a 4-10 milliárd forint éves árbevételű cégek várakozásai 14-ről 9 pontra mérséklődtek.