Hét évtizede működő szupermarket zár be a valutahiány miatt

2018.04.21. 22:05

Az új valutaszabályok és a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt, Etiópia fővárosában lehúzza a rolót az a nyugati típusú, egy görög üzletember tulajdonában lévő szupermarket, amely eddig a külföldieket és az országban tartózkodó diplomatákat szolgálta ki áruival. Az ok meghökkentő, de legalábbis furcsa: nem kapott időben valutát az ország jegybankjától.

Hét évtizedes, egészen pontosan 67 éves működés után, bezár Addisz-Abeba azon szupermarket áruháza, amely a külföldiek kiszolgálására szakosodott – írja az Africanews. Működtetése egészen sajátos módon lehetetlenült el.

Nem minden előzmény nélkül

A szupermarket Charalambos N. Tsimas, egy görög származású üzletember tulajdona. Áruháza a főváros központjában áll, a legrégebbi ilyen jellegű kereskedelmi egység ott, és kifejezetten magas színvonalúnak tartják a helyiek is, nemcsak az elsődleges vásárlóközönsége.

A tulajdonos a lapok megkeresésére elmondta, a 2017-ben meghozott új valutaszabályok végképp lehetetlenné tették a működtetést, de már korábban is úgy érezte: az etióp kormányzati tisztviselők packáznak vele, és a türelmének határait feszegetik.

Tsimas, aki áruházának árukínálatát úgy alakította ki, hogy azzal kiszolgálhassa a külföldieket, a fővárosban élő diplomatákat és azok családjait, kifejtette, az elmúlt években a hatóságok többször is átfogó vizsgálat alá vetették az importált árukészleteket.

Bezár Etiópia fővárosának külföldiekre szakosodott szupermarketeForrás: Picture-Alliance/AFP/Yannick Tylle

Elsősorban közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzést végeztek. Több tonnányi tészta és más szárazárú szállítmányt vizsgáltak át az ellenőrök, ráadásul kimerítő alapossággal, amelynek költségeit Tsimas áruházára terhelték.

Etiópia nem volt ilyen. Etiópia Afrika királynője volt, de ez már nincs így – mondta a csalódott tulajdonos. Tsimas hozzátette: sokkal több adminisztrációs feladat teljesítését várják tőle, mint korábban.

Az etióp hatóságok azonban nem fogadták el Tsimas állítását, aki szerint a laborvizsgálatok költségeit jelentősen túlárazták cégének. Az etióp fél azzal védekezett, hogy kifejezetten sok paraméterre vizsgálták be a Bambis importáruit, és mivel az árukészlet változatos, azokat termékenként meg kellett nézni. Az illetékes hatóság szerint, a laborvizsgálatok költségeit ezért találhatta magasnak a befektető, de azok nem voltak túlárazottak.

A valutázás tett be

A Bambis és tulajdonosa számára azonban az jelentette a végső csapást, amikor 2017 decemberében az Etiópiai Nemzeti Bank (NBE) új szabályozást vezetett be a külföldi devizák kapcsán. A rendelkezéseknek hivatalosan az a célja, hogy korszerűsítsék a devizaforgalom szabályait és letörjék azok feketepiaci kereskedelmét.

A rendelkezések ugyanakkor előírják, hogy az importőrök kötelesek az import ellenértékének kifizetéséhez az NBE-től igényelni a szükséges valutát.

Ilyen szabályozás alá esik a Bambis mögötti cég is.

A valutaszabályok tettek be végleg az áruháznak (illusztráció)Forrás: Getty Images/gilaxia/Gilaxia

A kegyelemdöfést az adta meg az áruháznak, hogy a cég már a szabályozás hatályba lépése előtt időszaktól, tavaly március óta várja, hogy külföldi valutához jusson. Ez több mint egy év leforgása alatt sem sikerült. Tsimas pedig elmondta: ezzel teljesen ellehetetlenült a további termékimport, hiszen a beszállítókat nem tudja már kifizetni, a vásárlók pedig nem találják meg az addig megszokott áruválasztékot a polcokon.

Ezért a Bambis végleg befejezi működését. Addisz-Abebában működik még néhány szupermarket, ám a Bambis volt az egyetlen, amely kifejezetten a külföldiek igényeit szem előtt tartva kínálta áruit.

Az NBE alelnöke megerősítette, hogy az említett szabályozás hatályba lépett és kiterjesztették azt a kereskedelmi bankok működésére is.