Hamarosan a kevésbé hitelképes cégek is hitelhez juthatnak

Századvég konferencia - Vállalkozások Magyarországa - 2017 november 22-én - Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója Századvég konferencia - Vállalkozások Magyarországa - 2017 november 22-én - Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank
Századvég konferencia - Vállalkozások Magyarországa - 2017 november 22-én - Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi bankok hitelei elől elzárt kkv réteg háromnegyed része már nem is megy be a bankba, ha pénzre van szüksége, legalábbis a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint. Az MFB most kiszélesíti a hiteligénylési palettát, melynek célja a GDP növekedéshez való hozzájárulás bővítése.
Vágólapra másolva!

A Portfolio Hitelezés 2018 konferenciáján jelentette be Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató, hogy

az MFB csoport új eszközökkel is el akar jutni a kereskedelmi bankok hitelképesség szempontjából „reménytelen" kategóriába sorolt kkv-ihoz.

A cél az, hogy az MFB GDP-növekedéshez való hozzájárulását fél százalékról egy százalékra növeljék.

Az MFB már így is kiterjedt hitelezett vállalkozási körrel rendelkezik, a csoport együttes hozzájárulása a kkv-hitelezés bővüléséhez tavaly 18 százalék volt.

Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jelenlegi uniós ciklusban közel 9000 milliárd forintnyi forrás áll Magyarország rendelkezésére, ebből a visszatérítendő pénzügyi eszközök aránya 8 százalék, melynek bő fele (57 százaléka) van igénnyel lefedve.

Az elnök-vezérigazgató azonban rámutatott arra, hogy

más területeken is nagy a lefedetlenség: az önálló kkv-hitelek 71 százaléka, a kombinált hitelek 88 százaléka, vagy a kockázati tőke 25 százaléka van csak igénnyel lefedve jelenleg.

A teljes cikk az alábbi oldalon olvasható el.