A brit kocsmák negyede eltűnt az elmúlt 35 évben, és a főváros egész területén kevesebb bár és pub található, mint 2001-ben – állítja a Brit Sör és Pub Szövetség (BB&PA), amely megpróbálja megállítani a több mint 40 éves iparág további zsugorodását.

A britek otthonmaradása, a Netflix térnyerése, valamint az áruházakban olcsón beszerezhető szeszesitalok fogyasztása mind-mind olyan komoly ok, amivel a pubkultúrának szembe kell néznie. Ehhez hozzájön még a dohányzási tilalom bevezetése 2007-ben, valamint az egyre terjedő borkultúra is. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az emberek több időt töltenek otthonukban, mert a technológia és a környezet ezt kényelmesebbé teszi, mint valaha" – nyilatkozta David Wilson, a Brit Sör és Pub Szövetség PA közügyekért felelős igazgatója.

Ráadásul az emberek is kevesebb alkoholt fogyasztanak, a fiatal generáció jobban ügyel az egészségére, és ezért kevesebben isznak alkoholt ebédidőben – fejtette ki Daniel Lucas, a The Jerusalem Tavern londnoi pub igazgatója. 

IllusztrációForrás: hemis.fr/RENAULT Philippe / hemis.fr/Renault Philippe / Hemis.Fr

A legtöbb pub számára jó húzásnak tűnt a melegétel választék növelése. Ugyanakkor a söripar nem minden szegmense csökken, sőt a független, kisebb kocsmák száma növekszik, köszönhetően a kézműves sörök térnyerésének. Jelenleg több mint 2 ezer sörfőzde található Nagy-Britanniában.

A nagyobb pubok számára a kilátások azonban nem túl biztatóak: a legnagyobb pub tulajdonos cég, az Ei Group adózás előtti nyeresége például 68 százalékkal esett tavaly.