Mostantól technológiai szuperliga véd a kibertámadásoktól

2018.04.18. 15:01

Vélhetően az eddigi legerősebb vállalati szövetséget hozták létre a világ vezető technológiai cégei azért, hogy megvédjék a felhasználókat a hekkerek támadásaitól. A szövetséghez csatlakozók a kormányzatok indította virtuális csapások ellen is fellépnének – írja a Reuters.

Már 34 globális vállalat csatlakozott a Cybersecurity Tech Accord (CTA) nevű kezdeményezéshez. A tömörülés tagjai nem csak a kibertámadások elleni összehangolt fellépést vállalják, hanem azt is, hogy ők maguk nem működnek közre ilyenek kivitelezésében akkor sem, ha arra a világ valamelyik kormánya, mégoly szépen is kéri őket.

Háborús állapotok

A kezdeményezés egyik leglelkesebb, a tető alá hozásban is sokat magára vállaló Microsoft. Elnöke, Brad Smith úgy nyilatkozott, a kibertér harcmezővé változott, ahol újgenerációs fegyverekkel harcolnak a felek.

2017 különösen erős év volt a kártékony kibertámadások szempontjából, ezek ellen összehangolt fellépésre van szükségForrás: AFP/Yonhap

A 2017-es internetes támadások – elsősorban a pusztító WannaCry és NotPetya – vírusok ahhoz a felismeréshez vezették a világ meghatározó technológiai vállalatait, hogy

összehangolt fellépésre van szükség kibertérben megjelenő kártékony folyamatok és a hekkerek csapásai ellen.

A CTA-t a Microsoft-nál afféle digitális Genfi Egyezménynek tekintik. A vállalat szerint, olyan globális szabályok létrehozásával kellene védeni az állampolgárokat, akár az állami hekkeléstől is, mint amilyen módon 1949-es Genfi Egyezmény (illetve valójában több egyezmény) szabályokat ad fegyveres konfliktusok esetére a világ országainak.

Digitális Igazság Ligája?

A Microsoft mellett a most épp adatkezelési botrányában vergődő Facebook, a Cisco, az Oracle, a Nokia, az SAP, a Dell, valamint a Symantec, TrendMicro és más, komoly és meghatározónak tekintett vállalatok csatlakoztak a kezdeményezéshez. Oroszország, Kína, Irán vagy Észak-Korea vállalatai közül egy sem jelent meg a technológiai ligában.

Nem minden technológiai nagyvállalatnál döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a felhasználók védelmét szolgáló kezdeményezéshezForrás: Markus Spiske/Markus Spiske

Ám ennél is figyelemreméltóbb, hogy még az óriások egy része sem ért egyet mindenben. Míg az elitvállalatok egy része betömörült a szuperligába, addig az Amazon, Apple, Twitter, sőt, a Google anyacége, az Alphabet is távol maradt attól.

Az első kommentárok megjegyzik: a kezdeményezés alapelve önmagában dicsérendő, de nagy kérdés, hogyan fogják ezt a CTA-tagok megvalósítani. Különösen úgy, hogy nem egyértelmű, a csatlakozás kapcsán valamelyik cég, változtatt-e saját adatkezelési politikáján. Egyesek arra is emlékeztettek, máig sem tisztázott megnyugtatóan, a Microsoft tudatosan vett-e rész korábban állami hátterű, támadó kibertámadásokban. A felvetést a redmondi cég most sem kívánta kommentálni.