Pénzügyi elemzők tömege keresi naponta abból a pénzét, hogy próbálják bizonyos minták alapján megjósolni egy-egy részvény árfolyamát, a grafikonokon támaszokat és trendvonalakat keresnek. A Financial Times egyik elemzője szerint ennek semmi értelme, ezért négy éve kitalálta a rókázó teve figuráját, ami azóta sem halt ki, és fel-felbukkan a szakoldalakon.

A tőzsdei előrejelzések egyik alapja az árfolyamok elemzése. Ez népszerű módszer, komplett iparág épült rá, de sokan megkérdőjelezik a technikai elemzések hatékonyságát.

A módszer lényege, hogy az elemzők historikus (múltbéli) adatok segítségével próbálják kikövetkeztetni a jövőt, és bizonyos mintázatokat megfigyelni. Ez különösen fontos eleme az úgynevezett gyertya-diagramok elemzésének, ahol a gyertyák színe, hossza, illetve az ahhoz tartozó kanóc is hordoz magában információt.

Az olaj árfolyamának alakulásaForrás: Investing
Hogyan kell értelmezni egy gyertya-diagramot?
A gyertya-diagram gyertyákból áll. A gyertya törzsének két vége a részvény nyitó és záró árfolyamát mutatja. Hogy melyik-melyik, azt a gyertya színe mutatja meg, általában zöld-piros és fehér-fekete színpárokat használnak. Ha a gyertya zöld/fehér, akkor az árfolyam emelkedett aznap. A gyertyának van kanóca is, ami a napi legalacsonyabb és legmagasabb árfolyamot mutatja. Ha nincs kanóc, akkor a nyitó- és záró árfolyamok megegyeznek a napon belüli szélsőértékekkel.

Ezt az elemzési módszert próbálta ironikusan kifigurázni a Financial Times egyik szerzője, aki Twitteren létrehozott egy kamuprofilt és magát

a Rókázó Teve Eszközkezelő (Vomiting Camel Asset Management) vezető elemzőjének állította be.

Az oldalon szórakozásból elkezdett olyan elemzéseket megosztani, ahol megjelent a hányó teve mintázata.

Ugyan ez az egész csak viccnek indult, de a gyomorbántalmakkal küzdő állatot egyre több elemző elkezdte felvenni a repertoárjába, mint intő jel. Először a CNBC-n jelent meg az arany árfolyamának elemzésekor a párosujjú patás, de később a Google árfolyamának elemzésekor is felbukkant.

Egyértelmű a helyzet, ideje túladni az aranyonForrás: CNBC

Bár a szerző igyekszik minden lehetséges fórumon közölni, hogy ez irónia, a teve csak nem akar elpusztulni, a napokban a Cryptonews és a TradingView találta meg a bitcoin árfolyamában a sivatagi emlőst.

Katie Martin csak arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy szerinte a túlzásba vitt vonalak húzogatása pont annyira megalapozott tudományág, mint a horoszkópkészítés, ami sajnos beigazolódni látszik a „szakszerűen” Paintben megrajzolt rókázó tevének köszönhetően.

Az esetről cikket és videót is közölt a Financial Times.