Szolgáltatás-e a hidegburkolás?

felújítás építkezés tervrajz Tavaszi felújítás, házépítés - Így csökkentsd tudatosan a fűtésszámlád!
Vágólapra másolva!
A meglehetősen bonyolult áfaszabályozás miatt nagyon körültekintően kell eljárnia annak, aki új ingatlant épít, illetve építtet. Nem mindig egyértelmű ugyanis, hogy adott ügylet szolgáltatás vagy termékértékesítés, illetve normál áfás vagy fordított – mutat rá az ado.hu.
Vágólapra másolva!

Ha a beruházást generálkivitelező végzi, első körben tisztázni kell, hogy fordított vagy normál adózású lesz-e az ügylet. Normál adózásnál a generálkivitelező áthárítja az áfát, majd befizeti a költségvetésbe – ezt az áfát tudja majd a kivitelező leírni. Fordított áfafizetésnél épp fordítva van, az áfát a megrendelő fizeti be.

Fordított áfafizetés csak adóalanyok (praktikusan cégek) között működik, hiszen ha a megrendelő magánszemély, ő nem kötelezhető áfafizetésre, és csak termékértékesítésnél.

Kérdés, mit csinál a generálkivitelező. Bár elsőre rávághatnánk, hogy ez bizony szolgáltatás, az áfaszabályozás nem így tartja.

A generálkivitelezés minden esetben termékértékesítés, vagyis fordítottan adózik.

Akkor is, ha az alapanyagot a megrendelő szerzi be, és a generálkivitelező a tényleges munkát átadja az alvállalkozóinak – vagyis formálisan valóban inkább egyfajta szolgáltatást nyújt.

A fordított áfafizetés mellett azt is számításba kell venni, milyen kulcsot kell alkalmazni az ügyletre. A szabályok szerint kedvezményes,

ötszázalékos áfakulccsal is letudható az ügylet, ám ez csak akkor alkalmazható, ha az építendő lakások hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, családi ház esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Az építkezés során az áfa fizetési szabályok fordítottak is lehetnek Forrás: Shutterstock

Ha ezeknél nagyobb ingatlan épül, már csak 27 százalékos áfa alkalmazható. A generálkivitelező helyzetéhez hasonlóan összetett az alvállalkozók, vagyis a tényleges építési vállalkozók áfabeli megítélése. Fontos, hogy esetükben csak akkor beszélhetünk fordított adózásról, ha a munka egy újépítésű ingatlan felhúzása. Ha egy már elkészült (használatba vételi engedéllyel rendelkező) ingatlanban folyik a munka, az már nem minősül újépítésűnek, így ott normál adózást kell alkalmazni.

Az sem mindegy, hogy az újépítésű ingatlanban folytatott munka szolgáltatás vagy termékértékesítés. Alapvetően az a döntő, hogy melyik tényező a domináns. Nem lehet azonban elintézni annyival, hogy ha az anyag a drágább, akkor termékértékesítés, ha a munkadíj, akkor szolgáltatás történik, hiszen akkor a fürdő burkolása termékértékesítés lenne, mert ott márványburkolat lesz, a terasz meg szolgáltatás, mert ott valami olcsóbb kő.

Összességében kell nézni a munkát, és ennek fényében kell dönteni.

Mit ér a 40 négyzetméter burkolat és mit ér a lerakás.

Ha ezek a vállalkozók az újépítésű ingatlan létrehozásában, átalakításában vagy bővítésében vesznek részt, és munkájuk inkább szolgáltatásnyújtás, akkor a fordított adózás lesz esetükben a megoldás. Egy burkolat szép és szakszerű lerakása sokkal inkább szolgáltatásnyújtás, mint sima eladás. Értelemszerűen ha az ő megbízójuk nem a generálkivitelező, hanem egy magánszemély, akkor nem lehet fordított adózást alkalmazni. Akkor sem, ha egy már elvégzett munkát kell utólag javítani – ha például egy már kiépített villamos hálózatot kell bütykölni, akkor sem adózhat fordítottan a szerelő, ha a megrendelő egy generálkivitelező.