Tegnap született meg az 50 millió fontos királyi gyermek

VILMOS herceg; Katalin hercegnő
London, 2018. április 23. Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös harmadik unokájának, egy fiúnak a világra jöttét a londoni St. Mary's Kórház szülészeti magánklinikája, a Lindo Wing bejárata előtt 2018. április 23-án. Vilmos cambridge-i herceg, a brit trónörökös elsőszülött fia és a felesége, Katalin hercegnő harmadik gyermeke 3,8 kilogrammal született. (MTI/AP/Tim Ireland)
Vágólapra másolva!
Bár a nevét még mindig nem hozták nyilvánosságra Vilmos herceg és Katalin hercegné tegnap született harmadik, fiúgyermekének, csupán találgatások és esélylatolgatások vannak arról, azt már megbecsülték, mennyi pénzt mozgat meg a brit gazdaságban a királyi csemete. A fiúnak már az első születésnapja előtt, 50 millió font gazdasági teljesítményt lehet majd köszönni.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hiába romlik az általános fogyasztói bizalom a briteknél – elsősorban az infláció növekedésének köszönhetően, melyet nem követ a bérek emelkedése –, van egy olyan brand, ami iránt mindig hűek maradnak. Ez pedig nem más, mint a királyi család, írja a BBC.

Már Katalin hercegné elkezdte

Ahogy az Origo nemrégiben megírta, ezekben a hetekben épp csúcsra jár a Meghan Markle-mánia a briteknél. Ahogy közeledik az amerikai színésznő és Harry herceg házasságkötése, úgy költenek egyre többet – elsősorban – a brit nők arra, hogy úgy öltözhessenek, mint a leendő hercegné.

Csúcsra jár a Meghan-mánia a briteknél, és közben megérkezett Vilmos és Katalin hercegné harmadik gyermeke is Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/PA Images/Andrew Matthews

A május 19-i esemény előtt azonban április 23-án megérkezett Harry fivérének, Vilmos hercegnek és a sok alattvaló által rajongásig szeretett Katalin hercegnének harmadik gyermeke.

– mondja Laura Tension, a Jojo Maman Bebe nevű, baba- és várandós-ruházatokat forgalmazó kiskereskedelmi vállalat ügyvezetője. Szerinte a kabát újabb viselése üzenetértékű volt a hercegné részéről a külvilágnak.

A cégnél úgy vélik, az újabb herceg érkezése hatalmas marketinglehetőséget jelent a kereskedőknek, hogy reklámjaikban a legfiatalabb királyi családtaggal kampányolhassanak.

Tony Appleton városi kikiáltó közhírré teszi a brit trónörökös harmadik unokájának, egy fiúnak a világra jöttét a londoni St. Mary's Kórház szülészeti magánklinikája, a Lindo Wing bejárata előtt 2018. április 23-án. Forrás: MTI/AP/Tim Ireland

Akkor mennyit is hoz a konyhára a legkisebb herceg?

Nincs teljes egyetértés a brit gazdasági szakemberek között abban, hogy milyen és mekkora volumenű gazdasági hatása van az új királyi családtag érkezésének.

Nem valószínű, hogy pont ez alkalommal jelentkezik ilyen lökésszerűen, hiszen sok háztartásnak nehezebbé vált a megélhetés – mondja Philip Shaw, egy befektetési ügyekkel foglalkozó közgazdász.

Szerinte számításba kell venni azt is, hogy

a harmadik gyermekként érkezett herceg már nem olyan érdekes, mint amikor Vilmosék első vagy második közös gyermeküket várták.

Abban azonban az elemzők egyetértenek, hogy a kisded megszületése fellendítheti a bébiholmik forgalmát, és arra is lehet számítani, hogy megnő azon termékek iránti kereslet, amelyet a közeljövőben majd a királyi babán látnak.

Úgy gondolják, ez még az Egyesült Államokban is érzékelhető lesz,

ahonnan eddig elsősorban Markle házasságkötése miatt figyeltek a monarchia családi ügyeire.

Még nem tölti be az első életévét sem, máris 50 millió fontot termel majd a brit gazdaságban a harmadik gyermek Forrás: MTI/AP/PA POOL/John Stillwell

Egyetértés látszik abban, hogy a ruházati termékek forgalomnövekedése mellett, az éttermek és a szálláshelyek bevételén fog jelentkezni az, hogy az idei év különösen mozgalmas a Windsor-házban. A harmadik gyermek érkezése és Harry hercegék házasságkötése időben nagyon közel esik egymáshoz, ezek részben gyengítik, részben erősítik egymás hatását.

A konszenzus továbbra is az, hogy a brit gazdaságban idén nagyjából 1 milliárd font (kb. 350 milliárd forint) fog megmozdulni a királyi családnál zajló események miatt. Ez főként a május 19-i esküvőhöz köthető.

Tavaly a királyi család 1,8 milliárd font körüli teljesítményt adott a gazdaságnak.

Az egyelőre ismeretlen nevű kisherceggel kapcsolatban a Brand Finance, a márkaérték elemző, optimista számítás szerint,

50 millió (17,5 milliárd forint) fontos gazdasági teljesítményt vár, méghozzá első születésnapjáig bezárólag.

Összehasonlításként: az elsőszülött György herceg 100 millió fontot, húga, Charlotte hercegnő 75 millió fontot rendezett át a monarchia gazdaságában.