Óriási csekket fizet be az Apple

google apple
Mobile devices can make people vulnerable to online piracy through privacy settings, Bydgoszcz, Poland, on August 7, 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Apple több mint 10 éven át nem fizetett adót az Európai Unión belüli bevételei után. Emiatt az Európai Bizottság 2016-ban rekordnagyságú büntetést szabott ki az amerikai cégre, amelynek a folyósítását megkezdi az Apple.
Vágólapra másolva!

Az Apple rekordnagyságú büntetést kapott az Európai Uniótól, miután kiderült, hogy adóoptimalizálás szempontjából oda csoportosította a bevételeit, ahol számára a legkedvezőbb volt.

Ez azért jogellenes, mert a jelenlegi törvények szerint, ott kell adót fizetni, ahol azok keletkeznek.
Azonban az Apple most

16 milliárd dollárt (13 milliárd eurót) kell befizessen a kasszába,

mert 2003 és 2014 között Írországban kedvezményesen adózott.

Ez az Európai Unió történetének legnagyobb adózási bírsága.

Az Apple ebben az említett időszakban gyakorlatilag nem fizetett adót, 0,005 százalékos kedvezményes egyéni rátát kapott a vállalat az ír kormánytól.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A dolog érdekessége, hogy az Apple a büntetést az ír kormánynak utalja.

A Business Insider azt írja, hogy a bírság első részletét az Apple már ebben a negyedévben ki kell fizesse, és a harmadik negyedév végéig a teljes összeget át kell utalja.

Az Apple azt közölte, hogy az összeget már elkülönítette, és cég készpénztartalékát nem ingatja meg az összeg, ugyanis az utolsó jelentés szerint

a vállalat 285,1 milliárd dollárnyi likvid pénzeszközzel rendelkezik.

Az Európai Bizottság bírósági eljárást folytat Írország ellen is, amelyet csak akkor zárnak le, ha az Apple a teljes büntetést kifizeti.

Érdekesség, hogy egy hete a magyar Gazdasági Versenyhivatal is megbírságolta az Apple-t tájékoztatás elmulasztása miatt. A büntetés 100 millió forint.