Kenyában már nem a kávébab termelés a legnagyobb üzlet

Makadámdió, ültetvény
VILLA ALEMANA REGION VALPARAISO Macadam nut in summer- Chile . Biosphoto / Jean-Claude Malausa
Vágólapra másolva!
Kenyában a makadámdió fákat azért ültették, hogy árnyékot adjanak a kakaóbab ültetvényeknek, de mára már több bevételt hoz ennek a diófélének a termesztése és eladása, mint a híres arabica kávébabé.
Vágólapra másolva!

Az elismert arabica termelő kelet-afrikai nemzet már makadámdió termeléséről is híres, és a világ harmadik legnagyobb termesztője, hála a kínai kereslet növekedésének – állítja a Nairobi központú Nawiri Agribusiness vállalkozás, amely több ezer kistermelőt tömörít és képvisel.

Makadámdió termés Forrás: AFP/Biosphoto/Jean-Claude Malausa

A hántolatlan dióféle kilója a szezon kezdetén 180 kenyai shillingre (460 forint) emelkedett, és Alfred Busolo, a kenyai Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Hatóság vezetője szerint akár a kétszáz shillinget (510 forint) is elérheti – a kilónkénti ár tavaly decemberben még 70 shilling (180 forint) volt. Ezzel szemben sok kávétermelő veszteségekkel küzd, mivel a kávébab kilónkénti ára körülbelül 0,55 amerikai dollár, vagyis 140 forint.

– nyilatkozta Loise Maina, a Nawiri Agrobusiness egyik alapítója a Bloombergnek.

Makadámdió ültetvény Forrás: AFP/hemis.fr/Colin Matthieu

A kávétermelés hosszú múltra tekint vissza az országban, 1989-ben 130 ezer tonnás rekord mennyiségű kávébabot szüreteltek, de az azóta eltelt években folyamatosan csökkent a kávétermelés, és az utóbbi években 38.620 tonnára csökkent. Szemben

a makadámdió termeléssel, amely tavaly öt százalékkal 41 614 tonnára ugrott, két év alatt egyébként összesen 20 százalékot emelkedett a termelési ráta.

A tavalyi makadámdió termelés értéke 7,49 milliárd kenyai shilling volt, a kávéiparé 15,9 milliárd shilling – a kenyai Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Hatóság adatai szerint.

Az ország vulkanikus talaján, amely a kávészemek erőteljes savas és gyümölcsös aromáját adja, ma már zömében makadámdió-termesztés folyik. Az előrejelzések szerint egyébként a kenyai termelés az elkövetkező négy évben tovább fog nőni. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a makadámdió legnagyobb importőre az Egyesült Államok, amelyet Kína és Japán követ.