Már Bécsben is betiltották az Ubert

uber autó mobil okostelefon app
(FILES): This March 25, 2015 file photo shows an UBER application as cars drive by in Washington, DC. An administrative judge July 16, 2015 recommended that the ride-sharing giant be fined USD 7.3 million and be suspended from operating in California. The controversial private car company must pay the heavy fine or appeal within thirty days and risk a suspension of its license to practice in California, where its headquarters are located AFP PHOTO / Files / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
A bécsi kereskedelmi bíróság ideiglenesen megtiltotta személyszállító tevékenység folytatását az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó amerikai vállalatnak, mondván, megsérti a tisztességes verseny szabályait.
Vágólapra másolva!

Az Ubert az osztrák főváros legnagyobb hagyományos taxis társasága, a Taxi 40100 citálta bíróság elé, és beadványában azt rótta fel a San Franciscó-i székhelyű vállalatnak, hogy nem tartja be a szakmai és üzleti előírásokat.

A bíróság szerdán kimondta, hogy

az Ubernek le kell állítania szolgáltatását mindaddig, amíg biztosítani nem tudja, hogy a megrendelések egy központba fussanak be és azon keresztül kapják meg a címeket a sofőrök, nem pedig közvetlenül az utasoktól.

Emellett az utasokat kijelölt megállóhelyeken kell felvenni, és a fuvarok között nem körözhetnek szabadon az utcákon, hanem a kijelölt megállóhelyeken kell várakozniuk.

Az Uber közölte, hogy tiszteletben tartja a bíróság döntését , és "keményen dolgozik azon, hogy pár napon belül megváltoztassa működési modelljét"

Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Az Uber 2011-ben indította el szolgáltatásait Európában, és csakhamar kihívta a taxisok és a szabályozó hatóságok haragját. A taxisok és a szakszervezetek azt mondják, hogy az Uber tisztességtelen versenyt teremt, mert nem teljesíti a taxis cégekre vonatkozó szigorú törvényi követelményeket. A hatóságoknak a szabályozás és a felügyelet rendezetlensége miatt "szúrja a szemét" az Uber.

Az Uber számos európai országban szembesült bírósági eljárásokkal, több országban és nagyvárosban betiltották vagy felfüggesztették működését.

Ilyen város Budapest is, ahol 2016. július 24-én üzemelt utoljára az Uber.

Az Európai Bíróság tavaly decemberben kimondta, hogy az innovatív koncepció ellenére

közlekedési vállalatnak minősül

az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber, így érvényesíthető rá a hagyományos taxitársaságokra vonatkozó nemzeti szabályozás.

A luxembourgi székhelyű törvényszék megállapította, hogy az Uber nem pusztán közvetítői szolgáltatást nyújt, ez a tevékenység egy átfogó, közlekedési szolgáltatás "szerves része". A cég tevékenysége tehát nem digitális, hanem közlekedési szolgáltatásnak minősül.