Az elemzők arra számítottak, hogy a Facebookot megrengeti az adatvédelmi botrány, és ezt tükrözni fogja a vállalat első negyedéves jelentése is. Ezzel szemben már 2,2 milliárd ember használja a közösségi oldalt havi rendszerességgel. A Facebook-részvények pedig elkezdtek visszakapaszkodni a mélyből.

A Facebook közzétette az első negyedévre vonatkozó beszámolóját, amelytől az elemzők azt várták, hogy az adatvédelmi botrány miatt a megszokottnál gyengébb számokat tartalmaz. Tévedtek.

A jelentésből kiderült, hogy a Facebook bevételei

11,97 milliárd dollárt értek el az első negyedévben, ami 49 százalékkal több, mint a 2017-es adat.

Az elemzők 11,4 milliárd dollárt vártak.

A Facebook bevétel-növekedése százalékban:

A nettó eredmény 63 százalékkal ugrott meg, ez 4,99 milliárd dollár, ami jelentős javulás a tavalyi 3,06 milliárd dollárhoz képest. A legnagyobb meglepetés - a CNBC szerint - az egy részvényre jutó nyereség terén történt, itt 1,35 dollárra számítottak a szakértők, ehelyett 1,69 dollár lett.

Ugyan a bevételek az előző negyedévhez képest estek 1 milliárd dollárral, de ez nem feltétlenül a botrány miatt van, hanem teljesen normális jelenség, hiszen a hirdetők az ünnepi szezonban több pénzt költenek hirdetésekre.

A növekedés leginkább a mobilhirdetéseknek köszönhető, itt 85 százalékos a növekedés, és ezek a teljes bevétel 91 százalékát teszik ki.

Mennyien használják az oldalt?

Ha van terület, ahol a botránynak meg kellett volna mutatkoznia, az a felhasználók száma. Azonban úgy tűnik a #deletefacebook kampány nem söpört végig az oldalon, ugyanis a havi aktív felhasználók száma

2,2 milliárd főre ugrott.

A napi aktív felhasználók száma 1,45 milliárd fő volt az első negyedévben, ez 13 százalékos emelkedés.

Ennél is fontosabb, hogy minden régióban emelkedés volt az egy évvel korábbi adathoz képest, viszont az előző negyedévhez képest viszont már minden régióban lassult a regisztrálás üteme - írja a Quartz.

Rengeteg új felhasználója van az oldalnakForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Ennek több oka is lehet. A botrány mellett megmutatkozni látszik egy természetes lassulási folyamat is, hiszen az oldal telítődni látszik, az internethasználók több mint fele már fenn van a közösségi oldalon.

Havi aktív felhasználók emelkedésének üteme százalékban:

A Facebook legfontosabb piaca továbbra is Észak-Amerika, azonban a bevételek egyre nagyobb arányáért felel Európa, India és Indonézia.

A jelentés várhatóan jó hatással lesz a részvény árfolyamára is, a zárás utáni kereskedésben 6-7 százalékos növekedés figyelhető meg. Várhatóan 170 dollár környékén fog nyitni a részvény, amely ugyan közelít az adatvédelmi botrány előtti szinthez (185 dollár), de még hónapokba telhet visszakúszni 180 dollár fölé.

A Facebook részvényeinek kereskedés utáni árfolyama:

A CNBC arra is kitér, hogy a vállalat készpénzállománya több mint kétszeresére nőtt két év alatt,

ez jelenleg 44 milliárd dollár.

Ez ugyan rendkívül magas szám, de messze elmarad a rekordertől. Az Apple likvid készpénzállománya 285,1 milliárd dollár.