Az Apple az első iPhone 10. évfordulóján nagyot akart húzni, és piacra dobta az arcfelismerő szoftverrel és OLED-kijelzővel ellátott iPhone X modellt. Most úgy tűnik, hogy a zászlóshajónak szánt okostelefon bajban van, ugyanis erre utaló jelek találhatóak a Samsung és más gyártók üzleti jelentéseiben, előrejelzéseiben.

A Samsung közzétette az első negyedévre vonatkozó üzleti jelentését. A koreai gyártó eredményei megegyeztek az elemzői várakozásokkal, 14,45 milliárd dolláros profitról számolt be a cég.

Ez 59 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A Samsung bevételeinek jelentős részét a memóriakártyák és a telefonértékesítések (leginkább a Galaxy S9) tették ki - írja a BBC.

A Samsung sorozatban negyedik negyedéve jelent rekord nagyságú profitot.

Samsung Galaxy S9Forrás: Samsung

Azonban a jelentésnek van egy aggasztó része is, amely ráadásul az Apple-t is érinti. A kijelzőket gyártó részleg eredménye elmaradt a várakozásoktól, aminek vélhetően a visszafogott iPhone X eladás az oka.

Mint ismert, a Samsung is érdekelt abban, hogy az Apple legújabb modelljei jól teljesítsenek, mert a koreai gyártó szállítja az OLED-kijelzőket az iPhone-ba.

A CNBC szerint hasonlóan gyenge második negyedévre számít a részleg, ahol emiatt költségcsökkentő és hatékonyságot növelő intézkedésekre lehet számítani.

Oled kijelzőt kapott az iPhone XForrás: Origo

A tajvani chipgyártó, a TSMC arról számolt be, hogy lefelé módosítja a második negyedéves bevétel-előrejelzéseit. A cég 7,8-7,9 milliárd dolláros bevétellel számol, a szakértői 8,8 milliárd dollárral szemben.

Hasonlóan tett az osztrák AMS is, amely optikai szenzorokat szállít az Apple-nek, ők 50 százalékkal csökkentették a második negyedévre vonatkozó előrejelzéseiket az eladások kapcsán.

Amerikai elemzők szerint összeérnek a szálak, az előrejelzések negatív irányba való csökkenése mögött minden bizonnyal a gyenge iPhone X eladások állnak, egyes szakértők szerint akár arra is kényszerülhet az Apple, hogy „kinyírja" az 1000 dolláros telefont.