Jelenleg az eurózónának 19 tagállama van, azaz ennyi országban vezették be az eurót, mint közös fizetőeszközt. Pierre Moscovici szerint nincs kétség afelől, hogy a következő ország Bulgária lesz, amely csatlakozik, bár a korrupció és az alacsony GDP aggasztó lehet.

Bulgáriába látogatott az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa, Pierre Moscovici.
Itt a biztos azt mondta, hogy

Bulgária lesz az eurózóna következő, 20. tagja,

de ezt a folyamatot nem szabad elsietni – írja a Reuters.

Bulgária jelenleg az EU soros elnöke.

A bolgár miniszterelnök szerint az ország szeretne egy éven belül csatlakozni az ERM II árfolyam-mechanizmushoz.

Mi az ERM II?

Az európai árfolyam-mechanizmus célja, hogy az euróra való áttérés bevezetését előkészítse, és ez egy jellemzően kétéves folyamat. Ezen időszakban csökkenteni kell az árfolyam ingadozását. Ez Bulgária esetében nem áll fenn, mert a bolgár leva árfolyamát már korábban az euró árfolyamához igazították, de más kritériumoknak is meg kell felelni.

Ahhoz, hogy egy ország ebbe a stádiumba kerülhessen, teljesülnie kell a konvergenciakritériumoknak. Pierre Moscovici szerint az országnak nem szabad kapkodnia, és hidegvérrel kell a csatlakozást lefolytatnia.

Nincs kétségem afelől, hogy Bulgária lesz az eurózóna következő tagja

- mondta a biztos a riportereknek.

Bulgária lesz a következő?Forrás: AFP/Photononstop/Frederic Soreau

Ugyanakkor Moscovici arra is emlékeztetett, hogy Bulgária az EU legszegényebb tagországa, az egy főre jutó GDP fele akkora, mint az uniós átlag. Épp ezért kétélű fegyver lehet az euró bevezetése: jelenthet előnyt is, de sokkot is okozhat.

Bulgáriában gond a korrupció is, amely elijesztheti az eurózóna befektetőit az országtól.