Jelentős előrelépés történhet a műanyaghulladék okozta problémák megoldásában azzal, hogy az Egyesült Királyságban több tucat nagyvállalat egyezett meg abban, vállalják, hogy a termékcsomagolásból száműzik az egyszer használatos műanyagokat.

Több mint negyven nagyvállalat, fontos gazdasági szereplő csatlakozott az Egyesült Királyság plasztikpaktumához, számol be az Independent.

Globális változáshoz szolgálhat példaként

A társulók arra vállalnak kötelezettséget, hogy termékeiknél, illetve azok csomagolásánál, végérvényesen elhagyják az egyszer használatos műanyagokat.

A kezdeményezéssel a cégek ismételten arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy mind a szárazföldön, mind az óceánokban halmozódó műanyagszemét, nagyon káros a környezetre nézve, és összehangolt, széleskörű részvétellel zajló fellépésre van szükség a helyzet megváltoztatásához.

A legnagyobb cégek fognak össze az Egyesült Királyságban azért, hogy száműzzék a földeket és a vizeket is veszélyeztető egyszer használatos műanyagokat a kiskereskedelembőlForrás: Biosphoto/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

A plasztikpaktumhoz csatlakozók között ott vannak a legnagyobb élelmiszert gyártó, illetve forgalmazó cégek, mint a Nestlé, a Coca-Cola vagy a Sainsbury's, a Tesco egyik konkurens áruházlánca. Mindez azért lényeges, mert a csatlakozó több tucat vállalat felel az Egyesült Királyság szupermarketjeiben található termékek műanyag csomagolásáért. De legalábbis jelentős részben: a társuló cégekhez köthető a műanyag csomagolás mennyiségének mintegy 80 százaléka.

Mintaadó célok

A paktumot több miniszter és a környezetvédők is üdvözölték. A vállalások olyan célokat takarnak, amelyeket egyébként a termelésben 2025-ig szeretnének elérni.

Ezek közé tartozik például az egyszer használatos műanyag teljes száműzése a csomagolásból, és ahelyett alternatív megoldások bevezetése.

A brit plasztikpaktummal példát akarnak mutatni a globális világnakForrás: AFP

További cél, hogy valamennyi, felhasznált műanyag újrahasznosítható legyen, és a felhasznált csomagolóanyagok legalább 70 százaléka el is jusson egy feldolgozó létesítménybe.

Szintén fontos vállalásnak tekinthető a fentiek mellett, hogy a műanyag csomagolóanyagok felhasznált mértékét 30 százalékkal kívánják csökkenteni a vállalatok.

A paktumot több környezetvédelmi szervezet méltatta, nem egy közülük annak történelmi jelentőségéről beszélt. A cégek részéről kinyilvánított vállalások szinkronban vannak a kormány azon tervével, miszerint 2042-re megszabadítanák az Egyesült Királyságot a műanyag hulladéktól.

Az egyik cél az, hogy a műanyag hulladék 70 százaléka újrahasznosító létesítménybe jussonForrás: AFP/Sam Yeh

A vállalatok képviselői elmondták, azt remélik, a kezdeményezéssel globális viszonylatban is példát mutatnak.

Egyes csoportok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a kormányra még sok feladat vár az újrahasznosítás gyakorlatának megerősítése, illetve elterjesztése kapcsán, az ahhoz szükséges jogszabályi környezet kialakításában.