Erre figyeljen, mielőtt lakástakarékot köt

2018.04.29. 09:23

Többféle konstrukció van a piacon, azonban mielőtt szerződést köt, érdemes megnézni, mekkora költségekkel jár, illetve mire használható a megtakarítás. 

Jelenleg a piacon négy szolgáltató lakástakarék konstrukciói közül lehet válogatni, a legrövidebb futamidejű szerződések 4 évesek, a leghosszabbak 10 évesek.

 A BankRáció.hu legfrissebb összeállítása szerint a 4 éves lakástakarékoknál a hozam 10-12 százalék is lehet, a teljes megtakarított összeg pedig 1,2-1,3 millió forintra rúg. A 10 éveseknél az éves hozam 4-5 százalék, összesen pedig 3,1-3,3 millió forintot lehet megtakarítani.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakástakarék-konstrukciók segítségével a megtakarítási időszak után fix törlesztőrészletű lakáshitelt is fel lehet venni. Azt is hozzátette, hogy nemcsak vásárlásra, hanem lakásbővítésre, lakáskorszerűsítésre és a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak a lakástakarék-szerződések.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a lakástakarék-konstrukciók módosíthatóak, például meg lehet hosszabbítani ezeket. „Így, aki például eredetileg 4 éves futamidejű szerződést kötött, de a lejáratkor nem tudja lakáscélra felhasználni, az meghosszabbíthatja a takarékoskodási időszakot" - mondta a szakértő. 

Különbségek - 7 ezer vagy 35 ezer?
Bár az állami támogatás miatt elég szigorú előírások vonatkoznak a lakástakarék-szerződésekre, de azért a piaci szereplők ajánlatai között lehetnek különbségek. Például a szerződéskötési díj eltérő lehet, vannak szolgáltatók, amelyek ezt például teljes mértékben elengedik. Április végén a BankRáció.hu összesítése szerint volt olyan 4 éves lakástakarék-konstrukció, amelynél a teljes költség mindössze közel 7 ezer forint volt. Akadt azonban olyan is, amelynél ennek az ötszöröse, több mint 35 ezer forint, ami az éves maximális állami támogatás fele.