A játékgyár, amely egy lépéssel a konkurencia előtt jár

Spin Master, Hatchimals, játék
Lena plays with Hatchimals by Spin Master, during the annual press conference of the Bundesverband des Spielwaren-Einzelhandels (lit. German Association of Toy Retailers, BVS) in Nuremberg, Germany, 29 November 2016. The toy is on the Top 10 Toys 2016 list published by the BVS. Photo: Daniel Karmann/dpa
Vágólapra másolva!
A kanadai 5,3 milliárd dollárt érő Spin Master játékgyár ismét megelőzte a konkurenciát a Hatchimals nevű interaktív játékkal. Nem ez volt az első ilyen alkalom az 1994-ben alapított cég életében, amely harisnyával és forgácsok közé szórt fűmaggal alapozta meg a sikerét.
Vágólapra másolva!

Ronnen Harary és Anton Rabie közösen alapították a Spin Master játékgyárat, ami egyik nagy áttörését egy 1996-ban bemutatott játéknak köszönheti. Akkor két brit feltaláló az Air Hogs nevű repülővel érkezett a céghez, aminek alapítói akkor még nem tudták, hogy nem ők az elsők, akik megtekinthették ezt a fejlesztést.

A Spin Master azonban lecsapott a találmányra, ezzel az egy játékkal egy 5,3 milliárd kanadai dolláros céggé vált, és

a 2015 júliusi piacra lépése óta 170 százalékos növekedést produkált,

a két társalapítót pedig milliárdossá tette.

Air Hogs autó Forrás: airhogs.com

Több mint két évtizeddel később is hatalmas siker az Air Hogs, amely 2017-ben az év játéka lett egy újonnan kiadott Star Wars stílusú repülőnek köszönhetően. Ez megmutatja, hogy a Spin Masternek sikerült egy lépéssel megelőznie a játékipari trendeket.

Az amerikai Toys „R" Us megszűnése komoly hatást gyakorolt az iparágra, és elemzők szerint az ágazat nem fog teljes mértékben felépülni. Ez hatással volt nemcsak a Spin Masterre, hanem a Hasbróra, valamint a Mattelre is.

Gerrick Johnson BMO játékelemző szerint ugyanakkor pont ez hozhatja el a változást, mivel így a cégek nagyobb kockázatot mernek vállalni, és sokkal inkább a hazai piacot fogják figyelembe venni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a torontói székhelyű Spin Master növekedése, ami feltalálóinak stabilitást nyújt, valamint egy 120 éves plüssállatokat készítő játékgyárat is felvásárolt nemrég.

Kikelő Hatchimals Forrás: AFP/Daniel Karmann

A társalapító Harry szerint egy olyan egyszerű dologra építettek, mint a meglepetés ereje. Például a Hatchanimals kibújik egy tojásból, és megtanul sétálni, beszélni és játszani, vagy a Bakugan golyók, amik akciófigurákat rejtenek.

– nyilatkozta Harray a Bloombergnek.

A Spin Master bevételei folyamatosan emelkedtek, idén a becslések szerint 1,7 milliárd amerikai dollárra nőt – 2012-ben ez 418 millió amerikai dollár volt.

2017-ben pedig a legnagyobb, hatszázalékos plüssfigura-értékesítést produkálta globálisan – állítja az NPD Group amerikai piackutató cég.

Spin Master játékok Forrás: AFP/Bryan Bedder

„Hihetetlen képességük van az új termékek és új ötletek megtalálásában" – mondta el Johnson. Ez a kezdetektől igaz a cégre, aminek

első terméke egy egyszerű ötletből állt: egy nejlonharisnya fűrészporral és fűmaggal töltve, ami úgy nő ki, mintha egy figura haja lenne.

A játékot ráadásul 5 ezer hajléktalan bevonásával készítették el, és két hónap alatt félmilliós megrendelést hozott a Kmart áruházlánctól. A termék pedig az üzleti élet egyik meghatározó eleme lett, és Harary és Rabie egyetemén az Ontarióban található Western University in Londonban is tanítják.

A Spin Master ugyanakkor egyre nehezebbnek tartja az innovatív új termékek piacra vitelét, különösen a Toys „R" Us megszűnése óta – a cég bruttó termékértékesítésének mintegy 15 százaléka származott innen.

– tette hozzá Johnson. Ugyanakkor a cég alapítói nem aggódnak a Toys „R" Us megszűnése miatt, mivel úgy vélik, a többi kereskedelmi áruházlánc lép majd a megszűnt cég helyére az értékesítésben.