Mark Mobius a világ egyik legismertebb gazdasági elemzője, aki korábban többször is jól jósolt meg globális pénzügyi folyamatokat. Most azt mondta, hogy fel kell készülnie a világnak egy újabb nagy tőzsdei zuhanásra, ahol az Egyesült Államok mindenkit magával ránthat.

Mark Mobius a CNBC csatorna vendége volt május 2-án, ahol az amerikai gazdaság lehetséges kilátásairól beszélt. Ennek kapcsán elmondta, hogy hosszú távon hisz a piac emelkedésében, viszont rövid távon óriási esés jöhet.

Mobius ezt arra alapozza, hogy szerinte a részvénypiacok 2008 óta szinte töretlenül emelkednek, és előbb-utóbb törvényszerű egy korrekció.

Amikor a CNBC riportere megkérdezte, hogy mégis mekkora esést tud elképzelni,

akkor 30-40 százalékot mondott a guru.

Mobius hangsúlyozta, hogy ez nem konkrét jóslat, de erre a forgatókönyvre fel kell készülnie a pénzintézeteknek és a gazdasági szereplőknek.

Kérdés, hogy meddig tart ki a bikapiacForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az emelkedést jól szemlélteti, hogy a S&P 500-as részvényindex 289 százalékkal emelkedett 2009 márciusa óta.

Az S&P 500 index alakulásaForrás: Google

A növekedésnek a FED is az oka, mert az amerikai jegybank kamatemelő stratégiájához igazodik a piac is – mondta Mobius.

Azonban, ha a 30-40 százalékos zuhanás bekövetkezne, akkor az kétévnyi növekedést törölne el, ezt már a MarketWatch oldalon nyilatkozta a szakember.

De mi lehet a kiváltó ok?

Mark Mobius szerint a dolgok katalizátora bármi lehet, de leginkább a politikai események lehetnek  majd a visszaesés gyújtókanócai. Nem feltétlenül az USA politikájára kell gondolni, jöhet a kiváltó ok Ázsiából, Dél-Amerikából vagy Európából is.

Emellett törvényszerű is, hogy az Egyesült Államok bikapiacának idővel szüksége van korrekcióra, ami a legnagyobb piac révén magával ránthatja az egész világgazdaságot egy nagyobb beszakadás esetén.

Mark MobiusForrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

Mobius egyébként 81 évesen márciusban bejelentette, hogy visszatér a Mobius Capital Partners élére, mert szerinte korai volt a visszavonulása, és a fejlődő piacok (India, Kína, Dél-Amerika) felé fordítja figyelmét.