ASzabályos, bár nem kellemes a magyar áfaszigor

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban napvilágot látott Európai Bíróság által hozott ítéletek arra sarkallhatják a cégeket, hogy olyan esetben is visszaigényeljék az áfát, amely esetekben korábban nem volt lehetőség, ám a Deloitte óva int a meggondolatlan cselekedetektől.
Vágólapra másolva!

Az alapprobléma az, hogy a cégek nem igényelhetik vissza, nem helyezhetik levonásba azt az áfát, amely olyan ügylethez kapcsolódik, amely után az áfát befizették ugyan, ám a partner azt nem teljesítette. Ez ma elég nagy bukta a cégek számára, hiszen egyrészt nem kapják meg az általuk nyújtott szolgáltatás vagy az eladott termék ellenértékét, másrészt annak korábban már befizetett áfáját sem kaphatják vissza.

Az Európai Bíróság ítéletei e témában bizakodásra adhatnak azonban okot.

Egy tavaly év végén kelt ítélet azt mondja ki, hogy a tagállamok nem jogosultak általános jelleggel kizárni annak lehetőségét, hogy a partner nemfizetése esetén az áfát vissza lehessen igényelni. Az uniós szabályozás teljes vagy részleges nemfizetés esetére lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy engedélyezzék a visszaigénylést. A magyar szabályozás nem engedi ezt, épp arra hivatkozva, hogy ez csak lehetőség a jogban, de nem kötelező.

Csak óvatosan az áfa-visszaigényléssel, ha nem fizet a partner! Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A teljes kizárás ugyanakkor egy közelmúltban kelt ítélet alapján kérdésessé vált.

Az érintett ügyben a bíróság szerint a tagállam korlátozása túlzó volt, ez elvben tehát kinyitja a lehetőséget arra, hogy a hazai szabályozást meg lehessen piszkálni. Azt is meg kell jegyezni azonban, hogy az inkriminált ügy olyan tagállam, Olaszország szabályozását érintette, ahol van lehetőség a részbeni visszaigénylésre. Ennek fényében nem mindegy, hogy a túlzott szigor vagy a lehetőség hiánya miatt aggodalmaskodik-e a bíróság. Elképzelhető, hogy elfogadja, ha egy tagállam egyáltalán nem engedi a visszaigénylést, ám ha mégis ad erre lehetőséget, akkor annak valódi lehetőségnek kell lenni, a szigor nem lehet túlzó. Fontos megjegyezni, hogy arról nem született döntés, hogy a magyar szabályozás, amely teljes tiltást tartalmaz, ne lenne elfogadható.

Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország áfa csoportjának vezetője szerint jelenleg a helyzet ellentmondásos, és kérdéses, hogy az Európai Bíróság ítéletei alapján lehetősége van-e az adózóknak csökkenteni az adóalapjukat az általuk teljesített, de a partnerük által pénzügyileg nem rendezett ügyletek vonatkozásában, különös tekintettel arra, hogy a hatályos magyar szabályozás erre nem biztosít lehetőséget.