Ha van nyugdíjbiztosítása, ezt tudnia kell az adójóváírásról

2018.05.04. 05:31

Az Union Biztosító arra figyelmeztet, hogy a támogatást csak azoknak folyósítja a NAV, akik ezt külön igénylik az szja-bevallásukban.

Tavaly 70 ezren kötöttek szerződést, vagyis első alkalommal kaphatják meg a befizetéseik után járó adójóváírást.

A 2014. év elején bevezetett államilag támogatott nyugdíjbiztosítás keretében az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. Az adójóváírást azonban a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásban kell igényelni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal30 napon belül utalja az összeget.

A közleményben Bárdos Tamás, az Union Biztosító üzletág-igazgatója kifejtette: 2016-ban a szerződők 35, tavaly pedig 25 százaléka mulasztotta el az adójóváírás visszaigénylését, de az ügyfelek egyre tudatosabban kezelik a pénzügyeiket.

Forrás: BSIP/B. BOISSONNET / BSIP/B. Boissonnet

Kitérnek arra: a visszatérítés elmaradását nem csupán az ügyfelek figyelmetlensége okozhatja.

Amennyiben a szerződő ezer forintnál nagyobb adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, az adóhatóság a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást. Alacsonyabb fizetéseknél az is előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybevétele miatt nem lehet jóváírni az adót.

Az szja-bevallásokat május 22-ig lehet benyújtani, vagyis, aki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjen.