Klónsisakokat kap a Svájci Gárda

svájci gárda, vatikán, sisak
Christoph Graf, a pápa testőrségét alkotó svájci gárda parancsnoka (j) műanyag sisakot kap ajándékba Peter Portmanntól, a sisak megvásárlását támogató közadakozást szervező világi személytől az új gárdisták eskütétele előtt a Vatikánban
Vágólapra másolva!
A világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő fegyveres alakulata, a Svájci Gárda, elképesztő innovációval rukkolt elő a napokban. Egy svájci cég gyártásában készülő, 3D nyomtatóval előállított sisakkal a fejükön jelentek meg a Vatikán hű őrei.
Vágólapra másolva!

Egy 16. századi modell az alapja annak a műanyagsisaknak, melyet a Svájci Gárda tagjai számára készít mostantól egy ottani vállalat – írja a Frankfurter Allgemeine.

A fém alatt felforr a fej

Több kifogás is érte a gárdisták fémből készült sisakjait. Nehezek, nem is túl kényelmesek, a tűző nap alatt állva pedig nagyon hamar felforrósodnak, nem szellőznek. Ráadásul igen törékenyek. Tehát sok minden szól amellett, hogy lecseréljék azokat.

Lecserélik fémsisakjaikat a svájci gárdisták Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Ezt a munkát vállalta be egy svájci vállalat.

Speciális, 3D nyomtatási technikával előállított műanyag védősisakjuk sokkal könnyebb, ugyanakkor jóval erősebb, mint a fém modellek.

Ráadásul – a toll nélkül – csak 570 grammot nyomnak. Viselésük jóval komfortosabb, és a kialakított belső csatornáknak köszönhetően jobban is szellőznek, mint elődeik.

Nem olcsó, de sokkal gyorsabban gyártható

Gazdasági szempontból, a sisakcsere nem olcsó mulatság. Az ütés- és UV-álló, egészségre nem ártalmas műanyagból készülő sisak egyetlen darabját 14 óra alatt állítja elő a nyomtató. Ez lényegesen gyorsabb, mint a fémből kovács-gyártotta sisakok elkészítési ideje, mely akár a 100 munkaórát is elérhette.

Christoph Graf, a pápa testőrségét alkotó svájci gárda parancsnoka (j) műanyagsisakot kap ajándékba Peter Portmanntól, a sisak megvásárlását támogató közadakozást szervező világi személytől az új gárdisták eskütétele előtt a Vatikánban Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Az új sisakok számos előnyös tulajdonságuk mellett nem golyóállók.

Egy darab elkészítése 800 euróba, azaz nagyjából 250 ezer forintba kerül.

Az első 40 példány cseréjét magánadományokból finanszírozzák, további 60 példány elkészítésére még zajlik a források előteremtése.

A gyártó vállalatnál elmondták: számítanak a támogatásokra és adományokra. Azok pedig, akik egymaguk hajlandók finanszírozni egy sisak elkészítését, kérhetik, hogy nevüket a fejfedő egy meghatározott részébe beleüssék a gyártásnál.

A gárdának is lehetnek gondjai

A Svájci Gárdának ugyanakkor más feladatokkal is meg kell birkóznia. Nem mindenkinek tetszik például a sisakváltás. A gárdisták sisakjai régen egyedi, kézműves daraboknak számítottak, az új védőeszközök viszont lényegében klónozással készülő ipari munkák.

Ennél is nagyobb gond azonban a személyi utánpótlás.

Az elmúlt években többször felröppent az a vatikáni pletyka, hogy maga a pápa szeretné a testőrség megszüntetését, de legalábbis szervezetének átalakítását. Bár ez nem történt meg, a szervezet most a humanerőforrás utánpótlási gondjaival kell hogy szembenézzen.

Nem könnyű megfelelni a pápai testőrség tagjaival szemben támasztott követelményeknek Forrás: AFP/Ho

A gárdistákkal szembeni követelmények ugyanis rendkívül magasak. Ugyanakkor az 1500 eurós havi javadalmazás nem is túl motiváló azok számára, akik egyébként megfelelnének a kívánalmaknak.

Az is kiszivárgott, hogy a Vatikán engedményekre kényszerülhet az egyébként alkalmas jelöltek egyházi hovatartozása kapcsán – azaz nem teheti meg, hogy csípőből elutasítja valaki jelentkezését pusztán azért, mert nem a katolikus egyházhoz, hanem más keresztény szervezethez tartozónak vallja magát. A hagyományok szerint a gárdához való csatlakozás egyik előfeltétele a lehetőleg gyakorló katolikusság.