A kiszámítható, több mint 1 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek adták a piac 70 százalékát az első negyedévben. Márciusban pedig még magasabb, 76 százalékos volt az arányuk.

A várakozásoknak megfelelően tovább nőtt a magyarországi lakáshitelpiac. Az első negyedévben a bankok 169,2 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 35 százalékos növekedésnek felel meg. A szóban forgó időszakban

egyértelműen a hosszú távon kiszámítható, fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek húzták a piacot – derül ki a BankRáció.hu saját adatain és a legfrissebb hivatalos jegybanki számokon alapuló összeállításából.

IllusztrációForrás: 123RF

Jókora többlet a fix törlesztésű hiteleknél

"Tapasztalataink szerint hónapok óta visszaszorulóban vannak az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, amelyeknek kamata 3-12 hónapon belül módosulhat, ez pedig a törlesztőrészletet is módosítja. Egyre többen igénylik a több évig fix törlesztésű, azaz kiszámítható lakáshiteleket" – közölte Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Az első negyedévben az új lakáshitelek 70 százaléka több mint egy évig fix törlesztőrészletű lakáshitel volt, ezek összege meghaladta a 120 milliárd forintot. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél az új szerződések összege 70 százalékkal, az 5-10 éveseknél 44 százalékkal emelkedett" – fogalmazott a szakember. Hozzátette: a több mint egy évig fix törlesztésű lakáshitelek népszerűségét jelzi, hogy márciusban már az új lakáshiteleknél 76 százalékos volt az arányuk, ami meghaladja az első negyedévre vonatkozó átlagot. Másképp:

márciusban majdnem minden nyolcadik új lakáshitel már több mint 1 évig fix törlesztésű volt.

Mennyibe kerülnek?

Az összeállításából kiderül az is, hogy május elején a 10 millió forint összegű, húszéves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek közül a legolcsóbbak bőven négy százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval szerepeltek a kínálatban, ami kevesebb mint 60 ezer forintos havi kiadást jelent.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A legdrágább konstrukcióknál viszont 65-70 ezer forint is lehet a kiadás. A bankok között egyre nagyobb a verseny az egyre népszerűbb több évig fix törlesztésű lakáshitelek piacán, így gyakran változnak a feltételek, ezért a hiteligénylőknek érdemes alaposan átnézniük a kínálatot, egy olcsóbb lakáshitel ugyanis milliós megtakarítást eredményezhet.

Trencsán Erika a BankRáció.hu előrejelzését ismertetve azt mondta, hogy a következő időszakban folytatódhat a bankok közötti verseny a lakáshitelezésben. Ráadásul a jegybank is jelezte, hogy a hitelezés bővülését látná kívánatosnak alacsonyabb hiteldíjak mellett így a jövőben továbbra is meredek emelkedőn maradhat a lakáshitelezési szegmens.