A bitcoin megosztja a pénzügyi szakembereket, viszont egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy olyan emberek nyilatkoznak pesszimistán a kriptovalutákkal kapcsolatban, akiknek sok a vesztenivalója. Bill Gates és Warren Buffett összesen 174 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, most mindketten lehúzták a digitális pénzt.

A bitcoin napjaink egyik legnagyobb rejtélye. Egyes elemzők szerint csak egy üzleti buborékról van szó, míg mások forradalmi fizetőeszközként tekintenek rá.

A kriptovaluták halálát már sokszor megénekelték, de ekkor általában mindig talpra álltak a digitális érmék, és az árfolyamuk növekedni kezdett. Jelenleg is egy ilyen növekedési szakasz van: míg április elején még 6600 dollár volt a bitcoin árfolyama, addig napjainkra újra megközelítette a 10 ezer dollárt.

Jelenleg a bitcoin 9300 dollár körül mozog.

A Bitcoin elmúlt egy éveForrás: Coindesk

Általában ilyenkor egymásnak ellentmondó nyilatkozatok szoktak megjelenni a gazdasági elemzőktől. Vannak, akik a 100 ezer dolláros árfolyamot sem tartják elképzelhetetlennek, míg mások lufit kiáltanak.

Nyilvánvaló, hogy ezek találgatások, de amikor a világ három leggazdagabb emberéből kettő – Bill Gates és Warren Buffett – is megszólal a bitcoinnal kapcsolatban, akkor arra azért érdemes odafigyelni. Vagy mégsem?

A kérdés azért merül fel az elemzőkben, mert ki más félhetne a legjobban a bitcointól – és az általa képviselt technológiától –, mint azok, akiknek a vagyonuk valós pénzeszközökben hever.

Bill Gates félti a pénzét?Forrás: AFP/Justin Tallis

Maga a Bloomberg is a következő szarkasztikus felütéssel kezdi cikkét:

Meglepetés! Ketten a világ leggazdagabbjai közül nem szeretik a bitcoint.

Mit mondott a két nagyágyú?

Mint írtuk, egy hónapja lassú, de tartós növekedést mutatott a bitcoin, és épp ekkor megszólalt Bill Gates és Warren Buffett is.

Bill Gates a CNBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy shortolná a bitcoint, ha ennek lenne egyszerű módja. Ezzel Gates nemcsak azt állította, hogy nem lát sok fantáziát a kriptovalutában, hanem oda is szúrt annak technikai korlátozottsága miatt.

Érdekesség, hogy a Microsoft vezére elárulta, hogy néhány éve kapott bitcoinokat születésnapjára, de pár évvel később eladta azokat.

Warren Buffett sem kér a digitális pénzekbőlForrás: AFP/Paul Morigi

Warren Buffett már többször is hangoztatta rossz véleményét a digitális valutáról,

de most egyenesen patkányméreghez hasonlította az eszközt.

Buffett elmondta, hogy továbbra is a részvényekben hisz. Miután kiderült, hogy az általa vezetett Berkshire Hathaway vásárolja az Apple papírjait, azóta a mobilgyártó részvényeinek árfolyama 10 dollárt emelkedett.