Pánik a bitcoin miatt, Bill Gatesék féltik a vagyonukat?

health politics Horizontal SCIENTIFIC RESEARCH
US philanthropist Bill Gates, of the Bill & Melinda Gates Foundation speaks at the Grand Challenges Annual Meeting 2016 in central London on October 26, 2016. US philanthropist Bill Gates urged Britain on Wednesday to step up investment in science and research as it prepares to leave the EU. Speaking at a conference in London attended by more than 1,000 scientists from around the world, Gates pledged to continue his own investment in British research and innovation, despite economic uncertainties surrounding Brexit. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
A bitcoin megosztja a pénzügyi szakembereket, viszont egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy olyan emberek nyilatkoznak pesszimistán a kriptovalutákkal kapcsolatban, akiknek sok a vesztenivalója. Bill Gates és Warren Buffett összesen 174 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, most mindketten lehúzták a digitális pénzt.
Vágólapra másolva!

A bitcoin napjaink egyik legnagyobb rejtélye. Egyes elemzők szerint csak egy üzleti buborékról van szó, míg mások forradalmi fizetőeszközként tekintenek rá.

A kriptovaluták halálát már sokszor megénekelték, de ekkor általában mindig talpra álltak a digitális érmék, és az árfolyamuk növekedni kezdett. Jelenleg is egy ilyen növekedési szakasz van: míg április elején még 6600 dollár volt a bitcoin árfolyama, addig napjainkra újra megközelítette a 10 ezer dollárt.

Jelenleg a bitcoin 9300 dollár körül mozog.

A Bitcoin elmúlt egy éve Forrás: Coindesk

Általában ilyenkor egymásnak ellentmondó nyilatkozatok szoktak megjelenni a gazdasági elemzőktől. Vannak,

akik a 100 ezer dolláros árfolyamot sem tartják elképzelhetetlennek, míg mások lufit kiáltanak.

Nyilvánvaló, hogy ezek találgatások, de amikor a világ három leggazdagabb emberéből kettő – Bill Gates és Warren Buffett – is megszólal a bitcoinnal kapcsolatban, akkor arra azért érdemes odafigyelni. Vagy mégsem?

A kérdés azért merül fel az elemzőkben, mert ki más félhetne a legjobban a bitcointól – és az általa képviselt technológiától –, mint azok, akiknek a vagyonuk valós pénzeszközökben hever.

Bill Gates félti a pénzét? Forrás: AFP/Justin Tallis

Maga a Bloomberg is a következő szarkasztikus felütéssel kezdi cikkét:

Mit mondott a két nagyágyú?

Mint írtuk, egy hónapja lassú, de tartós növekedést mutatott a bitcoin, és épp ekkor megszólalt Bill Gates és Warren Buffett is.

Bill Gates a CNBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy

shortolná a bitcoint, ha ennek lenne egyszerű módja.

Ezzel Gates nemcsak azt állította, hogy nem lát sok fantáziát a kriptovalutában, hanem oda is szúrt annak technikai korlátozottsága miatt.

Érdekesség, hogy a Microsoft vezére elárulta, hogy néhány éve kapott bitcoinokat születésnapjára, de pár évvel később eladta azokat.

Warren Buffett sem kér a digitális pénzekből Forrás: AFP/Paul Morigi

Warren Buffett már többször is hangoztatta rossz véleményét a digitális valutáról,

de most egyenesen patkányméreghez hasonlította az eszközt.

Buffett elmondta, hogy továbbra is a részvényekben hisz. Miután kiderült, hogy az általa vezetett Berkshire Hathaway vásárolja az Apple papírjait, azóta a mobilgyártó részvényeinek árfolyama 10 dollárt emelkedett.