A Moody's Investors Service várakozása szerint a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének. A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett új szektorelemzésében közölte: ennek alapján fenntartja a magyar bankrendszernek két éve megadott pozitív kilátást.

A Moody's a 18 oldalas szektorelemzésben kiemelte: a tavalyinál valamelyest lassabb, de továbbra is robusztus növekedést vár a magyar gazdaságban az idén és 2019-ben.

Növekvő GDP, csökkenő kinnlévőség

A cég előrejelzése szerint, a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban 3,1 százalékkal, 2019-ben 2,5 százalékkal növekszik.

A Moody's erőteljes magyar gazdasági növekedéssel számol idénre és jövőre isForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hitelminősítő azzal számol, hogy a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes követelésportfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig, a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

A Moody's közölte, hogy az általa besorolással ellátott magyar bankok eszközállomány-súlyozással számolt átlagos forintbetét-besorolása "Baa3". Vagyis azonos a cég által a magyar szuverén adósságállományra érvényben tartott osztályzattal.