Ez a 25 ezer dolláros robot válthatja fel a baristákat

new robotic barista
Café X kávéfőző robot
Vágólapra másolva!
A Jetson család jövőbeli robotjaira emlékeztető Café X felválthatja a kávéházi dolgozókat hattengelyes mechanikus karjával és interaktív érintőképernyős irányításával – ráadásul még 120 csésze kávét is el tud készíteni óránként.
Vágólapra másolva!

Az Ammunition Group által tervezett Café X 25 ezer dollárba (6,6 millió forint) kerül, az alapötlet pedig Henry Hu-tól származik.

– nyilatkozta Hu a CNBC-nek.

Café X kávéfőző robot Forrás: cafexapp.com

Hu és két barátja kidobált alkatrészekből, gyakorlatilag a szemétből építették meg a Café X prototípusát a kaliforniai San Mateóban. Ezután csatlakozott a kezdeményezéshez több elismert befektető, például a Khosla Ventures vagy a Social Capital, és így

Hu ötlete 5 millió dolláros támogatást kapott, aminek köszönhetően egy profi csapat, az Ammunition Group megépítette a Café X-et. Hu ötlete 7 millió dolláros finanszírozáshoz jutott eddig.

„Mi nem akarjuk helyettesíteni a baristákat. De láttunk egy lehetőséget arra, hogy valami szépet és értékeset alkossunk a hagyományos kávéautomaták helyett" – nyilatkozta Victoria Slaker, az Ammunition Group termékfejlesztési alelnöke, aki maga felügyelte a Café X tervezését.

Café X kávéfőző robot Forrás: cafexapp.com

Tavaly a San Franciscó-i AMC Metreon kávéházban debütált a Café X, idén februártól pedig a második generációs gép is munkába állt a város pénzügyi negyedének központjában. A robotkarnak azonban még szüksége van az emberi segítségre, hiszen ha kifogynak az alapanyagok, azokat újra kell tölteni, és legalább egyszer naponta ki kell takarítani a gépet.

A Starbucks követői azonban nem értenek egyet a fejlesztőkkel, szerintük igenis szükség van a baristák és fogyasztók közötti kapcsolatra.

A világ legnagyobb kávéházlánca, amelynek több mint 20 ezer üzlete van, nem akarja lecserélni dolgozóit robotokra.

A kereslet és a kíváncsiság miatt a Café X 2018-ban a gyártási kapacitás növelésére összpontosít – idén összesen 15 robotot tudnak összerakni –, és jövőre új helyszínekre is szeretnék eljuttatni a gépeket.