Vágólapra másolva!
Valamennyi bírósági fórum egyetért abban, hogy a gazdasági válság nem tekinthető vis maiornak, vagyis elháríthatatlan akadálynak. Így egy szerződés, vállalás alól sem lehet erre hivatkozva kimenekülni – írja a napi.hu a Bírósági Határozatok Gyűjteményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Egy építési vállalkozó arra szerződött, hogy megrendelőjétől megvásárolt telkeken szállodát épít. A telkekért összesen 74 millió forintot fizetett, s a vállalás egy 94 szobás szálloda megépítése volt, az építési engedély megszerzését két, a szálloda átadását négy éven belül ígérte. A felek kötbérben is megállapodtak, napi 30, illetve 25 ezer forintban telkenként.

A vállalkozó a beruházást svájci frank alapú hitelből akarta finanszírozni, ám a válság miatt a frank árfolyama elszállt. A cég a bankkal meg tudott egyezni a hitel visszafizetésében, ám a beruházást nem tudta végrehajtani – hiszen nem állt rendelkezésére a megfelelő forrás. Bár a hitelcsapdát elkerülte, a vállalást nem tudta teljesíteni, négy év elteltével, 2010-re sem indult el az építkezés.

A megrendelő ekkor a bírósághoz fordult kötbérkövetelésével.

Az első esetben 1148 napra, napi 30 ezer forinttal számolva több mint 34 millió, a második estben pedig 623 napra, napi 25 ezer forinttal számolva több mint 15 millió késedelmi kötbért követelt a vállalkozótól.

Az elsőfokú bíróság meg is ítélt 40 millió forint kötbért.

A jogszabályok szerint a vállalkozónak kellett volna kimentenie magát, de az nem tudott másra hivatkozni, mint a gazdasági válságra.

A bíróság indokolása szerint azonban ez kevés, a megváltozott gazdasági környezet nem elég indok. Az, hogy a beruházást hitelből finanszírozta, az az ő kockázata volt, erre nem lehet hivatkozni vis maior címén.

A Kúria mondta ki a végső szót: a válság nem lehet mentség a szerződés nem teljesítésére egy vállalkozó esetében Forrás: Shutterstock

A vállalkozó fellebbezett, a másodfokú bíróság jogerősen 25 millió forintra szállította le fizetendő kötbért arra hivatkozva, hogy a válság hatását indokolt figyelembe venni, mert a gazdasági válság hatására az ilyen típusú projektek finanszírozása jelentősen megnehezült.

A vállalkozó felülvizsgálatot kért a Kúriától, de nem járt sikerrel. A legfőbb bírói fórum jóvá hagyta a jogerős ítéletet.

Vagyis minden bírósági fórum egyetért abban, hogy a válság kellemetlen, tönkre tehet, de nem vis maior.