Friss jelentést adott ki a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. Ebben jelzik, 2017-ben első alkalommal lépte át a világon a megújuló energiák kapcsán foglalkoztatott munkavállalók száma a 10 millió főt.

A szél-, a víz- és a napenergia tavaly 500 ezerrel több embernek adott munkát a globális gazdaságban, mint 2016-ban. Az is kiderült, ezek a megújuló energiaforrások melyik országban adják a legtöbb ember megélhetését.

Kínában dolgoznak a legtöbben a napenergia hasznosításánForrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

Megvannak a zászlóvivők

A globális világ megújuló energia szektora nőtt, illetve bővült tavaly. Ezek a legfontosabb számok, amelyek a bővülés mértékét 2016-hoz viszonyítva megmutatják:

  • A megújuló energiák hasznosításának mértéke 5,3 százalékkal nőtt.
  • 500 ezer új munkavállalót regisztráltak a zöldenergiákhoz kapcsolódóan.
  • Összesen 10,3 millió ember dolgozik a világon a nap-, a szél- vagy a vízenergia, illetve más, környezetbarát energiaforrások hasznosításán.
  • 2017 volt az első olyan év, amikor a munkavállalók száma meghaladta a tízmilliós értékét.
  • A munkahelyek 43 százaléka Kínában van.
  • A napenergia hasznosításán 3,4 millióan dolgoznak világszerte valamilyen formában; ezzel ez a megújuló energia kínálja a legtöbb munkalehetőséget, 9 százalékkal többet, mint 2016-ban.

Számottevően, 12 százalékkal bővült a bioüzemanyagok előállításán dolgozók száma is, és közelíti a 2 milliót.

A bővülés oka az, hogy a legnagyobb alternatív üzemanyag gyártók – az Egyesült Államok, Brazília, az Európai Unió és Délkelet-Ázsia országai – növelték termelésüket.

A megújuló energia zászlóvivő országainak csoportjába Kína, Brazília, az Egyesült Államok, India, Németország és Japán tartozik. Ezekben az országokban a globális munkavállalói létszám összesen 70 százaléka dolgozik.

Nagyot erősített a napenergia

A napenergiával foglalkozó munkavállalók közül 2,2 millió Kínában dolgozik.

A 2017 végéig telepített termelőkapacitások értéke új rekordot ért el: világszerte 94 gigawatt állt rendelkezésre.

Figyelemre méltó, hogy Japánban, az USA-ban és az EU-ban valamennyivel kevesebben dolgoznak a napenergia hasznosításán, mint egy évvel korábban – a létszámnövekedés a kínai és az indiai erősödésnek tudható be.

2017-ben, 10 millió fölé nőtt világszerte a megújuló energiákkal kapcsolatban munkát vállalók számaNemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA)

A szélenergiával kapcsolatos feladatokat 1,1 millióan látják el, míg a nagy vízenergia hasznosító erőműveknél 1,5 millió ember foglalkoztatnak. Ezek 63 százalékét ráadásul közvetlenül, az üzemeltetési és karbantartási feladatok ellátására.