Magyarország a világ tíz legjobb befektetési célországa között

manager cégvezető cég vezető ügyvezető igazgató general manager
20543704 - happy businessman standing in front of his colleagues in office
Vágólapra másolva!
Magyarország bekerült a világ tíz legjobb befektetési célországa közé, régiós szinten pedig két kategóriában is első helyen szerepel a befektetési témákra szakosodott Site Selection Global Best to In- vest 2018 jelentése alapján - számol be arról a Magyar Idők. Emellett elismerésben részesült a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is, amelyet a Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címmel díjaztak.
Vágólapra másolva!

Újabb nemzetközi elismerésben részesült Magyarország, ezúttal a befektetési környezetet, illetve a befektetéseket ösztönző ügynökséget méltatta egy amerikai szaklap ranglistája, az amerikai Conway működőtőke-befektetési tanácsadóvállalat szaklapja, az amerikai Site Selection magazin.

Átfogó értékelés eredménye az ajánlás

Az évente publikált Global Best To Invest felmérés hátterét a Conway tanácsadó cég külföldi befektetésekre vonatkozó saját adatbázisa adja, valamint figyelembe veszi egyes nemzetközi versenyképességi ragsorok alakulását is. A beruházások esetében azon projekteket számítja be, amelyek legalább egymillió dolláros működőtőkét jelentenek, 20 munkahelyet teremtenek, vagy 1900 négyzetméter új működési területet igényelnek.

A fenti komplex szempontrendszer alapján Magyarország lett a kelet-európai és közép-ázsiai régió legvonzóbb befektetési célországa,

valamint az egy főre jutó befektetési volumenben is hazánk végzett az első helyen – számol be közleményében a HIPA.

A befektetési projektek számát tekintve Magyarország a világranglistán 8. helyet szerzett.

Így globálisan a tíz legjobb befektetési célország között szerepel olyan országok mellett, mint Kína, Németország vagy az Egyesült Királyság.

Magyarország a befektetésre leginkább ajánlott országok élbolyában végzett Magyar Idők

A felmérés vizsgálta a nemzeti és regionális szinten működő befektetési ügynökségeket (IPAs) is.

A több mint 1000 nemzetközi tanácsadó bevonásával készült felmérés alapján egy befektetési szakemberekből és a Site Selection munkatársaiból álló szakmai grémium

a Nemzeti Befektetési Ügynökséget díjazta a Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címmel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó ügynökség a működőtőke-befektetések terén elért eredményei, az ügyfeleinek nyújtott szolgáltatások minősége és komplexitása, munkatársainak szak- és nyelvtudása, valamint ügyfélbarát hozzáállása és az országban jelen lévő befektetők visszajelzései alapján nyerte el a díjat.

Magyarország a befektetésekre különösen ajánlott célországok közé tartozik (illusztráció) 123RF

A díjátadásra a The World Forum for FDI rendezvényen 2018 júniusában kerül sor Liverpoolban.

2014 és 2017 között csaknem 300 sikeres befektetési projektet kezelt a HIPA, amelyek több mint 58 ezer munkahelyet teremtenek, több mint 10 milliárd euró befektetési értéket jelentenek. Bízom benne, hogy vállalatspecifikus szolgáltatásainkkal továbbra is értéket teremthetünk partnereinknek és hazánknak, és ügyfélkörünk még tovább bővül a jövőben – idézi a közlemény Ésik Róbertet, a HIPA elnökét.

Fenntartható a munkahelyteremtés dinamikája

A Site Selection magazin közzétett rangsora kapcsán, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten újságíróknak elmondta: a beruházási helyszíneket kereső cégek számára legautentikusabb befektetési tanácsadó szaklap rangsora rendkívül jelentős, hiszen ez a rangsor fontos tényező a beruházásokról szóló döntésekben.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország kis, nyitott gazdasággal rendelkezik, és hogy fenn tudja tartani a munkahelyteremtés dinamikáját. "Öldöklő nemzetközi küzdelemben" kell részt vennie a beruházásokért, hogy meg tudja győzni a cégeket, érdemes Magyarországra hozni beruházásaikat.