A londoni polgármester, Sadiq Khan szerint be kellene tiltani az egészségtelen ételek reklámjait a teljes londoni közlekedési hálózaton, vagyis nem lehetne többet hamburgert, vagy cukros üdítőt reklámozni a buszokon, a metrón és a megállókban.

Ha a polgármester javaslatát jóváhagyják, az egészségtelen ételeket és italokat betilthatják az egész londoni közlekedési hálózaton – Khan úgy véli, ezzel elejét vehetik a gyermekkori elhízásnak a fővárosban.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A javaslatot a gyermek-egészségügyi szakemberek támogatják, ugyanakkor a reklámszövetség szerint kevés hatása lenne.

Lilli Matson, a Transport for London (TfL) közlekedési stratégiai igazgatója elmondta, hogy támogatja Khan arra irányuló törekvését, hogy a városlakók egészségesebben táplálkozzanak.

Eltökélt szándékom, hogy minden lehetséges eszközzel segítsek a londoniaknak az egészséges étkezési szokások kialakításában. Ezért is tettem javaslatot erre a tiltásra" – nyilatkozta Khan a BBC-nek. A magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszereket és italokat érintené a tiltás.

A Városháza adatai szerint Londonban a legnagyobb a túlsúlyos gyermekek aránya: a 10 és 11 év közöttiek 40 százaléka már túlsúlyos, vagy elhízott.