A befektetők számára Magyarország a stabil és folyamatosan növekvő gazdasága miatt vonzó - mondta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán, arra reagálva, hogy az amerikai Site Selection magazin szerdán közzétett rangsora alapján Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési, beruházási helyszín.

Arra is rámutatott, hogy az amerikai szaklap rangsorában a közép-kelet-európai régiót tekintve Magyarország áll az első helyen. A felmérés a beruházások szempontjából, azokat a projekteket vette figyelembe, amelyek legalább egymillió dolláros működőtőkét jelentenek, és 1900 négyzetméternyi új működési terület igényelnek, és 20 munkahelyet teremtenek, erről az Origo tegnap közölt cikke írt részletesebben.

Ésik Róbert, a HIPA eddigi tevékenységéről közölte, az ügynökség tavaly 96 befektetési tárgyalást zárt le sikeresen, ezek 3,5 milliárd eurós befektetést és 17 ezer új munkahelyet jelentenek az országnak.

Idén pedig már 130 céggel folytatnak tárgyalásokat, amelyek ha sikeresen zárulnak, akkor az ide érkező befektetések közel 8 milliárd eurót tesznek majd ki. A HIPA az elmúlt négy évben minden évben megdöntötte a beruházási rekordokat - tette hozzá.

A HIPA elnöke felidézte, hogy a nemzetközi hitelminősítők Magyarországot néhány éve még a befektetésre nem ajánlott kategóriában tartották számon.