A moszkvai városi tanács április végén elrendelte, hogy a mérkőzéseket megelőző, valamint az azt követő napokon komoly korlátozásokat vezetnek be az alkoholos italokra. Moszkvában 12 mérkőzést rendeznek júniusban és júliusban, köztük az orosz vállogatott nyitómérkőzését Szaúd-Arábia ellen és a világbajnoki döntőt. Azóta azonban jócskán szigorítottak a rendeleten.

A tilalom először a mérkőzés előtti, valamint utáni napokra vonatkozott, azonban a stadionokban és a szurkolói zónákban még úgy volt, hogy lehet majd sört venni a világbajnokság alatt.

Az orosz sörgyárak a The Moscow Times információi szerint levelet írtak a helyi és az állami tisztségviselőknek egyaránt, amelyben azt kérték, hogy ne léptessék életbe az őket nehéz helyzetbe hozó szabályozást. Moszkva mellett más nagyvárosokban is tilalom lehet majd, de erről még nem mindenhol született végleges döntés.

illusztrációForrás: Associated Press

A sörgyártók számításai szerint csak a moszkvai körzetben 2 milliárd dolláros veszteséget okozhat az új intézkedés.

A sörgyárak kérésével szemben éppen ellenkező döntés született, mert szigorítottak a tiltáson. Az új szabály értelmében, amelyet a moszkvai kormányhivatal közölt, a Luzsnyiki és a Otkritie stadion 2 kilométeres körzetében, sem a boltokban, sem pedig az éttermekben nem lehet majd szeszesitalt vásárolni és a szurkolói zónákból is ki lesznek tiltva az alkoholos italok.