Műanyagpénzre vált Macedónia is

Ausztrália, polimer alapú bankjegy
Sydneysider Martin Parry tries unsuccessfully to tear an Australian 50 dollar note which is made of polymer, a durabile, clean and secure banknote that has a protective plastic type of coating to protect it from moisture, water, sweat, oil and other contaminents in Sydney 17 December 2000. The technology of the banknotes which was developed in Australia where they have been in use since 1988, is now being aimed at Asia where humid and adverse weather conditions prevail with the banknotes lasting much longer than their paper based counterpart. Bangladesh is the lastest country to start changing to the plastic notes. AFP PHOTO / AFP PHOTO / WILLIAM WEST
Vágólapra másolva!
Műanyag bankjegyeket vezet be a papírpénz helyett Macedónia, keddtől kezdik használni a 10 és 50 dénáros polimer bankjegyeket.
Vágólapra másolva!

A bankjegyeket folyamatosan cserélik le, a következő egy évben a kisebb címletűeket, néhány éven belül pedig a tervek szerint a nyugat-balkáni ország teljes mértékben áttér a műanyag fizetőeszközre.

Ausztrália polymer alapú bankjegye Forrás: AFP/William West

A macedón dénárt 1992. április 26-án kezdték el használni, a címletek 10-től 2000 dénárig terjednek, egy macedón dénár körülbelül 5 forintot ér.

A polimer bankjegyeket először Ausztrália vezette be 1988-ban, később Kanada, Új-Zéland, Románia, Nagy-Britannia és további több mint 15 ország is áttért a polimer bankjegyekre.

A polimer egyfajta műanyag, amely jelentősen tartósabbá teszi a bankjegyeket, így kevésbé piszkolódnak, és sokkal strapabíróbbak a papírpénzeknél, például nem esik bajuk akkor sem, ha mosógépbe kerülnek, és előnyükre szolgál az is, hogy nehezebb őket hamisítani.