Az angol királyi család beszállítói és a megfizethető ár

2018.05.17. 10:41

Alig néhány nap, és Harry herceg feleségül veszi menyasszonyát, Meghan Markle amerikai színésznőt. A hatalmas felhajtással és népes vendégsereg mozgatásával járó lakodalomra természetesen így sem lehet mindenki hivatalos. A CNBC összeállításából azonban kiderül, néhány termék megvásárlásával bármelyik olyan brit vagy akár külföldi közrendű, akinek neve egy furcsa véletlen folytán nem szerepel a vendéglistán, ha csak illuzórikusan is, de a család tagjának érezheti magát.

A brit uralkodóház tagjai igencsak válogatósak használati tárgyaik, elsősorban ruhatáruk darabjai, valamint a fogyasztott ételek tekintetében. Ez azonban nem valamiféle lekezelő arisztokratikus gesztus, hanem szimbolikus értéket képvisel. Az a vállalkozás, melynek termékeit vásárolja a királyi család valamelyik tagja, jelentős presztízsgyarapodást könyvelhet el – és, hacsak termékeit nem árazza túl a sikertől megrészegülve, a közrendű vásárlók révén további gazdasági haszonra is szert tehet.

Külön szövetségük van a királyi család beszállítóinak

Érdekes kultúrtörténeti háttere van annak a máig élő gyakorlatnak, amely megkülönbözteti azokat a cégeket, amelyeknek termékeit a brit királyi család – meghatározott – tagjai fogyasztják vagy hordják, a többi vállalkozástól.

A XV. századtól kezdődően királyi embléma használatára jogosultak azok a cégek, amelyek az uralkodóháznak szállítanak.

Ez a gyakorlat a XX. században különös kiegészítő szabályt kapott.

A tanúsítvány előfeltétele, hogy a cég legalább öt éven keresztül szállítson

vagy szolgáltasson II. Erzsébet királynőnek vagy Fülöp hercegnek vagy pedig Károly hercegnek, azaz az uralkodópárnak és az utódlási rangsorban az első helyen állónak.

A brit királyi családForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Jelenleg mintegy 800 brit vállalat van, amely használhatja a királyi pecsétet, és 1840-ben külön kereskedelmi szövetséget is alapítottak azok, melyek termékeit a királyi család tagjai választották. Nem meglepő, hogy ebben a körben számos luxusékszereket forgalmazó, drága egyedi ruhákat tervező vagy épp Bentley-ket szállító céget találni.

Vannak azonban megfizethető áru termékek is, melyeket az adott cég a királyi család pecsétjének birtokában, de engedélyezetten árulhat közrendűeknek is.

A királyi család e beszállítóinak termékei árban is elérhetők az alattvalók számára.

1. Luxuszoknik

A Corgi Hosiery 1892-ben indított zoknimanufaktúra, azonban a vállalat csak 1989-ben kapta meg a királyi pecsétet. Ekkor azonban rögtön két fanatikus rajongót is behúztak a királyi családból: zoknijaikba II. Erzsébet királynő és Károly herceg is beleszeretett. A kasmírzoknik párját 22 dollár és 209 dollár (kb. 5800 és 55000 forint) között adja a cég. Első olvasásra soknak tűnik egy pár zokniért, de a termékek magas minőséget képviselő, különleges darabok.

10% OFF DOG SOCKS Celebrate the year of the dog with your favourite canine socks #socks #dog #mansbestfriend

Corgi Socks (@corgisocks) által megosztott bejegyzés,

A cég valóban odafigyel a vásárlói óhajokra: II. Erzsébet rajongva szereti a corgi kutyákat, így a cég kínálatában 35 dollárét megtalálhatók a kis termetű kutya mintájával díszített darabok is.

2. Egyedi esernyő

A Fulton 1956-ban nyitotta meg londoni üzletét. Tőlük vásárolta II. Erzsébet a 27 dollárba kerülő (azaz egy induló Corgi-zokni árával egyező értékű) esernyőjét. A madárketrecre emlékeztető darabból igen sokszor látni a királynő kezében esős időben egy-egy példányt, amit előszeretettel használ piros kabátjához.

3. Különleges teák

A Fortnum & Mason 1707-ben indult, és igen korán az uralkodó teabeszállítójává lépett előre, sok királyt és királynőt kiszolgálva. Manapság 181 féle tea és ételkülönlegességek találhatók meg a cég kínálatában, mely a londoni Piccadillyn működik.

This way to all the lovely things… #Hamper #GiftBasket #Wicker #Picnic #Fortnums | FortnumAndMason.com

Fortnum & Mason (@fortnums) által megosztott bejegyzés,

A cég ajándékként teaválogatásait ajánlja a nem az uralkodóházhoz tartozó vásárlóinak. A 27 dollárba kerülő csomagban olyan tea is található, melyet a cég 1902-től számít a brit uralkodónak, illetve egy olyan lekvár is, melyet először 1920-ban készítettek.

4. Könyvesház

A Hatchard London legöregebb, 1797-ben megnyitott könyvesháza. A manapság öt szinten terjeszkedő, királyi pecsétes bolt gondol azokra a vásárlókra is, akiknek nincs lehetőségük Londonba látogatni. A könyvesház speciális előfizetői szolgáltatás keretében vállalja, hogy szakértői minden hónapban kiválasztanak egy címet az új megjelenések közül, és elküldik azt a szolgáltatást igénylőnek, akár az ajtajáig is. Egy évre ez valamivel több mint 200 dolláros előfizetési díjért teljesülhet.

Flags flying proudly over London’s oldest bookshop.

Hatchards (@hatchardspiccadilly) által megosztott bejegyzés,

5. Csokoládé és trüffel

A Prestat 1902 óta gyárt különleges kézműves csokoládékat, édességeket. 1975-ben kapták meg a királyi pecsétet, azzal pedig az „Őfelsége a királynő csokoládé beszállítói” címet. Azért azok a vásárlók, akik nem azonosak őfelségével a királynővel, a 20 dolláros trüffeles dobozoknál jó, ha keresgélnek – hacsak anyagi keretük nem közelít az uralkodóház lehetőségeihez.

#prestat #red #velvet #dubai #ksa #qatar #doha #london #royal #chocolate #luxury

Prestat Chocolates (@prestatchoco) által megosztott bejegyzés,

6. Művészi sajtok

A Paxton & Whitfield-nél művészi szintre emelték a sajtkészítést. Az 1797-ben indult műhely már 1850-ben királyi pecsétet kapott az egyik sajtkészítményükért. Négy különleges, más-más régióból származó angol sajtot tartalmazó válogatásért 38 dollárnak megfelelő fontot, kb. 10 ezer forintot kell fizetni.

7. Begóniák és más virágok

Többféle színben kínál begóniákat és más növényeket a Blackmore & Langdon 1901 óta. A királyi elismerést Károly hercegtől kapták meg a közelmúltban, aki nagy természetrajongó hírében áll, és maga is szívesen kertészkedik.

Just over the hill from downtown Bristol, we've reached #Begonia Mecca

White Flower Farm (@whiteflowerfarm) által megosztott bejegyzés,

A cég az egyik sarkantyúfű virágját Vilmos herceg és Katalin hercegné első közös gyermekének tiszteletére, „György kishercegnek” nevezte el. A cégtől begóniamagot nagyjából 10 dollárért, sarkantyúfűmagot közel 7 dollárért lehet rendelni, az ár természetesen egyetlen példányra vonatkozik.