A magyar gazdaság az elmúlt két hónapban olyan ütemben bővült, amire az elmúlt 4 évben nem volt példa. Ez a teljesítmény uniós mércével is dobogós volt 2018 első negyedévében. Kissé meglepő, de ezúttal nem az ipar, hanem a szolgáltatások, például a turizmus húzták a magyar gazdaságot. Idén éves szinten is meglehet a 4 százalékos emelkedés.

A Központi Statisztikai Hivatal ma reggel a honlapján közzétette a 2018-as év első negyedévére vonatkozó GDP-adatsort. A gyorstájékoztatóból az derül ki, hogy az első három hónapban

4,4 százalékos volt a GDP bővülése,

ha azt 2017 azonos időszakához hasonlítjuk.

Ez a 4,4 százalék több dolog miatt is különleges: egyfelől ez az adat felülmúlta az elemzői várakozásokat, másfelől megegyezett a 2017. negyedik negyedévi adattal. Ez azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben volt 4,4 százalékos a bruttó hazai termék növekedése.

Erre utoljára 2014-ben volt példa, akkor három hónapon át volt 4 százalékos vagy afeletti a bővülés.

A magyar GDP változása 2008 óta:

Jól teljesít a magyar gazdaságForrás: Origo, KSH

Ez az adat azért is jelentős, mert a 2014-es fellendülést megelőzően, utoljára a gazdasági válság előtt, 2008-ban volt példa ilyen bővülésre.

Fontos adat az is, hogy sorozatban nyolcadik alkalommal sikerült a magyar gazdaságnak növekedni az előző negyedévhez képest.

Ráadásul az első negyedéves adat úgy lett ilyen jó, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt valószínűleg a mezőgazdaság számai gyengébbek lettek, mint egy átlagos időjárású évben. Ez majd csak a júniusi, részletes tájékoztatóból derül ki.

A magyar növekedés uniós mércével nézve is dobogós volt:

Dobogón a magyar GDPForrás: Takarékbank

Mi a siker titka?

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá, ez új elemnek számít. Míg az elmúlt években az ipar vagy a mezőgazdaság pörgette a GDP-t,

addig most a kereskedelem és a turizmus került előtérbe.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a bérmegállapodások miatt megnőtt az igény a szolgáltatások iránt.

Évek óta kétszámjegyű növekedés van a turizmusban, visszafogott emelkedést mutatott az ipar és a mezőgazdaság.

A téli időszakban is egyre többen érkeznek Magyarországra, a turizmus húzóágazat lettForrás: Barnabás Imre

Emellett olyan belső motorok hajtják a GDP-t, mint a lakásépítések, itt 65 százalékos volt a növekedés egyetlen év alatt.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy

az ország hitelezés, eladósodás nélkül tud úgy nőni, hogy egyre szűkül a különbség a fejlettebb nyugat-európai országok és Magyarország között.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Mercedes-Benz gyár új képzési központja alapkőletételi ünnepségén Kecskeméten 2017. szeptember 21-énForrás: MTI/Ujvári Sándor

Varga Mihály szavai egybecsengenek az elemzői véleményekkel, amelyek közül

a Takarékbank és az ING már most felfelé javította az egész évre vonatkozó előrejelzését.

Virovácz Péter, az ING Bank vezetője, elemzője kiemelte, hogy az év eleji dinamikus béremelkedés erőteljesen hozzájárulhatott a háztartások vásárlási hajlandóságának növekedéséhez.

Többet költenek az emberek

A szolgáltató szektor bővülése két tényezőnek köszönhető. Magyarországon rekordalacsony a munkanélküliség (3,9 százalék), ráadásul egyre kevesebb a közmunkás. Ez azt jelenti, hogy egyre többen dolgoznak a közszférában, ahol a fizetések is egyre magasabbak.

A magyar bérek 11,9 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben.

Ennél is fontosabb adat, hogy mivel az infláció tartósan alacsony, így a bérek növekedését ténylegesen megérzik a magyarok. Ezt a növekedést mutatja meg a reálbér emelkedése, ami 10,7 százalék volt februárban.

Egyre több pénzük van a magyaroknak - IllusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek a tényezők együttesen eredményezhetik azt, hogy a háztartások többet költenek, és emiatt a szolgáltató szektor – különösen a turizmus – is bővülni tud.

Mit hoz a jövő?

A magyar kormány továbbra is optimista, és olyan gazdasági növekedési ütemet irányzott elő 2022-ig, amelyre nem volt még példa.

Az Európai Uniónak leadott magyar konvergenciaprogram

minden évben legalább 4 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Varga Mihály azt is mondta, hogy a magyar kormány a ciklus végére egyensúlyi, azaz hiány nélküli költségvetést szeretne elérni, miközben tovább csökken majd az államadósság GDP-arányos mértéke.

Azonban a gazdaságot hajtó tényezők mellett lassító hatásokkal is számolni kell. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint gyorsító hatása lehet a lakás- és irodapiacon tapasztalható átadáshullámnak, illetve a Mercedes-gyár új beruházásnak. Ugyanakkor probléma lehet a munkaerőhiány, amelyek lassíthatják a bővülést.

Az építőipar 2018-ban is húzóágazat leszForrás: MTI/Oláh Tibor

Hogy mekkora lesz a magyar GDP-növekedés, azt egyelőre nehéz megjósolni. Éppen ezért összeszedtük, hogy mely elemző mekkora bővüléssel számol:

  • A Takarékbank szerint 4,6 százalék lehet a növekedés,
  • Az ING 4 százalékra emelte az idei egész éves GDP növekedési előrejelzését,
  • Az Erste szakértőinek becslése szerint idén 3,7 százalékos lehet az éves növekedési ütem,
  • A K&H a jelenlegi kilátások alapján 2018-ban 4 százalék körüli bővülésre számít.

A piaci szereplők átlagos várakozása 3,8 százalék körüli növekedést vetít előre 2018 egészére.