Zseniális találmány: növénnyel szűrni a szobalevegőt

Clairy Natede,légszűrő kaspó
Vágólapra másolva!
A Clairy első terméke egy kerámiaedény, aminek segítségével sikeresen lehetett mentesíteni a levegőt a káros anyagoktól, miközben kellemes dísze volt a lakásnak. A 2015 júliusában alapított cég már a kezdetekkor sikert ért el a Kickstarter közösségi finanszírozási platformon, és legújabb ötletét is ott tette közzé.
Vágólapra másolva!

A NASA tanulmánya már korábban megállapította, hogy bizonyos növények hatékonyan képesek megszűrni a szennyező anyagokat a levegőből, csökkentve ezzel az egészségügyi kockázatokat. A levegőben megtalálható toxinok szűrésében segít a Clairy legújabb terméke, a Natede.

Clairy Natede Forrás: kickstarter.com/Clairy

A működési elv igen egyszerű: a NASA tanulmányában említett növények felhasználásával egy ventilátort építettek a növény kaspójába, ami a levegő keringtetésével sokkal hatékonyabbá teszi a toxinok kiszűrését.

A Firenzei Egyetem biológiai kutatóközpontja szerint a Clairy átlagosan 85 százalékkal csökkenti a levegőben található szennyező anyagok mértékét.

Ráadásul a virágtartónak is tekinthető szerkezet intelligens, vagyis olyan érzékelői vannak, aminek a segítségével valós időben kísérhetjük figyelemmel a hatékonyságát. Ráadásul a készítők által évekig kísérletezett különleges táptalajjal a Clairy akár a szennyező anyagok 93 százalékát is kiszűrheti.

– nyilatkozta Paolo Ganis, a cég társalapítója és vezérigazgatója a Tech Insidernek. Ganis továbbá hangsúlyozta, hogy ugyan lenyűgöző légszűrő-berendezések léteznek, de egyik sem rendelkezik természetes szűrőrendszerrel.

Clairy Natede Forrás: kickstarter.com/Clairy

A cég első Kickstarter-projektjénél 89 ezer eurót (28 millió forint) kértek a rendszer beindításához, azonban az ötlet annyira népszerűnek bizonyult, hogy egy hét alatt elérte az összeghatárt, és végül 231 ezer euró (72,8 millió forint) gyűlt össze több mint ezer támogatótól, akik közül sokan már a légtisztító boldog tulajdonosai.

A cég legújabb projektje, a Natede ismét a Kickstarteren debütált, ehhez 50 ezer euró (15,7 millió forint) segítséget kértek a készítők, és bár június elsejéig tart a program, már most 539 ezer euró (170 millió forint) támogatásnál járnak.

A cég legújabb terméke továbbra is a természet erejével szűri a levegőt, ám ehhez hozzáadtak egy fotokatalitikus szűrőt, ami UV-ben gazdag fény hatására kezdi meg működését, soha nem kell cserélni, csupán néha kimosni. Ezzel pedig teljes mértékig megszűnik a hulladékgond és az extra költségek.

A Clairy Natede irányítása Forrás: kickstarter.com/Clairy

Ennek az új rendszernek köszönhetően már egy növény is képes az illékony szerves vegyületek 93 százalékát, valamint a baktériumok, vírusok, finomrészecskék és szagok 99 százalékát kiszűrni. Ahogy a cég első terméke, úgy

a Natede is mobilapplikációs programmal rendelkezik, amivel nyomon lehet követni a tevékenységét, ezenfelül képes kommunikálni az Amazon és a Google intelligens asszisztensével is.

A korai támogatók már 133 euró (42 ezer forint) támogatásért várhatják a legújabb levegőtisztítót, de a projekt végiég még elérhetőek további légtisztítók, igaz, ezek már 145 euróért (46 ezer forint).