Több millió utast érint a Ryanair június 13-ától életbe lépő változtatása, ami szerint ezentúl nem négy napjuk lesz a légitársaságot választóknak becsekkolni, hanem csupán 48 órájuk. És nem ez az első eset, hogy a cég változtat ezen az időintervallumon. A változás a már meglévő és az új foglalásokra is érvényes.

Az ír légitársaság jócskán megnehezíti azon utasai életét, akik nem akarnak extra díjat fizetni.

Két éve még egy hetük volt az utasoknak, hogy interneten bejelentkezzenek, a cég 2016-ban csökkentette ezt négy napra, arra hivatkozva, hogy utasok kérésének tesznek eleget.

IllusztrációForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

2017 májusában pedig azokat az utasokat, akik nem fizettek extra díjat az ülőhely választásért, szétültették a repülőgépen. A légitársaság az akkori támadásra úgy válaszolt, hogy igyekeznek megkönnyíteni az ülőhelyválasztást azoknak, akik nem fizetnek további díjakat, ugyanakkor a legjobbat kell nyújtaniuk azoknak, akik viszont fizettek extra díjat.

"Az online bejelentkezés 48 órától a beszállást megelőző 2 óráig lesz érvényes azon utasainknak, akik nem váltottak előre helyet. Ez kétszerese az Aer Lingus, a British Airways, a Lufthansa, a Norwegian Air Shuttle és az Iberia Airlines által ajánlott bejelntkezési időszaknak" – adta ki tájékoztatását a Ryanair. 

Év elején már bejelentette a Polgári Légiközlekedési Hatóság, hogy vizsgálja a Ryanair ülésekkel kapcsolatos gyakorlatát.

Korábban ha valakinek mondjuk péntek este nyolckor indult a repülője, becsekkolhatott hétfő reggeltől, ám az új módosítás értelmében ez a kötelező feladat szerda este nyolctól érhető csak el az utasok számára. Ugyanakkor azoknak, akik hajlandók fejenként nagyjából négy font (1.500 forint) extra díjat befizetni a maguknak kiválasztott ülőhelyért, az online becsekkolás két hónapig érvényes.

Utasaink mind a weboldalon, mind a mobil alkalmazásunkkal megvásárolhatják a pontos helyüket, ezek az ügyfeleink akár 60 nappal a járat indulása előtt bármikor becsekkolhatnak" – nyilatkozta a szóvivő a The Independentnek.

A magyarázat szerint ezzel a döntéssel növelni akarták az ügyfeleknek nyújtott választási lehetőségek számát.