Járai Zsigmond: A versenyképességet kell javítani

2018.05.16. 10:16

Hosszú évek hallgatása után megtörte a csendet Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, aki terjedelmes interjút adott a Növekedés.hu gazdasági portálnak. Járai szerint a magyar gazdaság évek óta megfelelő pályán halad, így most a versenyképesség növelése a legfőbb kihívás. Mint mondta: az oktatásra, az egészségügyre és a bürokrácia csökkentésére érdemes most koncentrálni.

A jegybank volt elnöke, az első Orbán-kabinet pénzügyminisztere a magyar gazdaság helyzetéről és a legfontosabb kihívásokról adott interjút a Növekedés.hu gazdasági portálnak. Járai Zsigmond a vállalatok versenyképességének javítását, az oktatást, az egészségügyet és a hivatali ügyintézés csökkentését nevezte javítandó területnek.

A magyar gazdaság kilátásairól a volt jegybankelnök úgy fogalmazott: a jelenlegi kedvező folyamatok hosszú távon is fenntarthatóak maradnak, és reálisnak tartja az évi négyszázalékos növekedést. Még akkor is, ha a munkaerőhiányt és más problémákat figyelembe vesszük, az látszik, hogy a magyar gazdaság jó irányba halad, az élénkülés hosszú távon fenntartható– húzta alá.

Járai Zsigmond, az MNB volt elnöke, korábbi pénzügyminiszterFotó: Hajdú D. András [origo]

Járai kitért a monetáris politikára is. Mint fogalmazott, a Matolcsy György vezette MNB monetáris politikája jó irányt visz, és a Növekedési Hitelprogram helyes döntésnek bizonyult, amit már az MNB előző vezetésének is be kellett volna vezetnie. A Simor András fémjelezte jegybanki politika a világban végbement változásokhoz nem, vagy csak nagyon lassan alkalmazkodott – fogalmazott Járai, aki szerint 2008-ban nem lett volna ekkora válság Magyarországon, ha az akkori MNB sokkal aktívabban lép fel mind a monetáris politikában, mind a magyar gazdaság növekedésének támogatásában.

A fiatalokat itthon tartani vagy hazacsábítani a közgazdász szerint a jövőbe vetett hitük erősítésével lehet. A volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott, kiszámíthatóbbá kell tenni számukra a jövőt és értelmes munkát kell kínálni részükre.

A közgazdaságtan jövőjét illetően a volt jegybankelnök leszögezte:

a neoliberális eszmék kora lejárt, s egyébként sem helyes, ha túlzott teret nyer egy elmélet, amely eltorzítja a valóságról alkotott képünket.
A neoliberalizmus csődjére Járai szerint jó példa volt a 2008-as válság, amely megmutatta a változtatás szükségességét. „A 2008-as válság kialakulásához az akkor még inkább uralkodónak számító neoliberális elméletek jelentős mértékben hozzájárultak” – hangsúlyozta Járai, aki abban bízik, hogy
az elavult neoliberális elméleteket képviselő közgazdászok is magukba néztek, és rájöttek arra, hogy a régi elveiket ideje módosítani.