Új adóval vágnak meg 500 nagyvállalatot

2018.05.16. 20:16

Seattle első számú munkáltatója, az Amazon közel sem örül a városi tanács által most megszavazott új adónak. A tanács tagjai által egyhangúlag elfogadott adó évi 47 millió dollárost bevételt jelent Seattle-nek, amit a megfizethető lakhatásra és a hajléktalanság felszámolására kívánnak fordítani.

A cégek szerint ezzel a döntéssel munkahelyek szűnhetnek meg. Nagyon aggasztónak találjuk a tanács ellenséges megközelítését a nagyobb vállalkozásokkal szemben. Ez arra kényszerít bennünket, hogy megkérdőjelezzük az itteni növekedésünket –nyilatkozta Drew Herdener, az Amazon alelnöke a szavazást követően.

Az Amazon üzleteForrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

Az adó olyan nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek évente legalább 2 millió dollárnyi árut értékesítenek. A befolyt összeg lakhatási támogatási programba kerül, valamint a hajléktalanok megsegítésére lesz elkülönítve.

A városi lakások átlagára 820 ezer dollárra (220 millió forint) növekedett, a bérlők pedig fizetésük negyven százalékát költik bérleti díjra – ez azt jelenti, hogy bevételük egyharmadát a lakhatásukra költik. Ráadásul Seattle a harmadik legtöbb hajléktalannal rendelkező város az Egyesült Államokban.

A cég seattle-i irodájaForrás: Getty Images/David Ryder

Az új adó nagyjából ötszáz céget érint, például a Nordstorm áruházláncot vagy a Starbucksot, valamint hatással lesz a kaliforniai székhelyű Apple-re, Google-ra és a Facebookra is, mivel ezek a tech cégek nagy munkaerőt foglalkoztatnak a városban.

Ugyanakkor a Seattle-i Kereskedelmi Kamara azt mondta, hogy „a munkahelyek megadóztatása nem oldja meg régióink lakhatási és hajléktalansági problémáját”.

Az Amazon szerint az intézkedés cégek lemorzsolódásához, valamint 7 ezer munkahely elvesztéséhez is vezethet. A cég azonban hozzátette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem áll le a városközpontba tervezett új irodaépületük építése.

Denverben hasonló adó működik, ugyanakkor Chiacgo már hatályon kívül helyezte hasonló intézkedését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK