Új adóval vágnak meg 500 nagyvállalatot

Amazon Buys Whole Foods For Over 13 Billion GettyImageRank2 Business Finance and Industry
SEATTLE, WA - JUNE 16: A woman walks past the Amazon Go grocery store at the Amazon corporate headquarters on June 16, 2017 in Seattle, Washington. Amazon announced that it will buy Whole Foods Market, Inc. for over $13 billion. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Seattle első számú munkáltatója, az Amazon közel sem örül a városi tanács által most megszavazott új adónak. A tanács tagjai által egyhangúlag elfogadott adó évi 47 millió dollárost bevételt jelent Seattle-nek, amit a megfizethető lakhatásra és a hajléktalanság felszámolására kívánnak fordítani.
Vágólapra másolva!

A cégek szerint ezzel a döntéssel munkahelyek szűnhetnek meg.

–nyilatkozta Drew Herdener, az Amazon alelnöke a szavazást követően.

Az Amazon üzlete Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

Az adó olyan nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek évente legalább 2 millió dollárnyi árut értékesítenek. A befolyt összeg lakhatási támogatási programba kerül, valamint a hajléktalanok megsegítésére lesz elkülönítve.

A városi lakások átlagára 820 ezer dollárra (220 millió forint) növekedett, a bérlők pedig fizetésük negyven százalékát költik bérleti díjra

– ez azt jelenti, hogy bevételük egyharmadát a lakhatásukra költik. Ráadásul Seattle a harmadik legtöbb hajléktalannal rendelkező város az Egyesült Államokban.

A cég seattle-i irodája Forrás: Getty Images/David Ryder

Az új adó nagyjából ötszáz céget érint, például a Nordstorm áruházláncot vagy a Starbucksot, valamint hatással lesz a kaliforniai székhelyű Apple-re, Google-ra és a Facebookra is, mivel ezek a tech cégek nagy munkaerőt foglalkoztatnak a városban.

Ugyanakkor a Seattle-i Kereskedelmi Kamara azt mondta, hogy „a munkahelyek megadóztatása nem oldja meg régióink lakhatási és hajléktalansági problémáját”.

Az Amazon szerint az intézkedés cégek lemorzsolódásához, valamint 7 ezer munkahely elvesztéséhez is vezethet. A cég azonban hozzátette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem áll le a városközpontba tervezett új irodaépületük építése.

Denverben hasonló adó működik, ugyanakkor Chiacgo már hatályon kívül helyezte hasonló intézkedését.