Itt egyszerre adóztatják a Biblia és a Korán importját

Müller Péter: "Találkozik-e valaha a vallás és a tudomány?", Biblia, imádkozás
Vágólapra másolva!
A vallási csoportok vezetői hitetlenkedve és megdöbbenéssel fogadták Uganda adóhivatalának bejelentését arról, miszerint a szervezet – felrúgva a vallási anyagok adómentességének régi tradícióját – adót vetne ki a nagy vallások legfontosabb könyveire, valamint a kapcsolódó vallási irodalomra – írja az egyik független ugandai lap.
Vágólapra másolva!

Uganda adóhatósága ragaszkodik ahhoz, hogy az országba importált, vallási vonatozású kiadványokat a jövőben megadóztassák, azok után adót szedjenek be. Azaz a hivatal nem vámmal, hanem lényegében forgalmi adóval kívánja sújtani az ilyen munkákat.

Uganda megadóztatná az importált szent könyveket (illusztráciö) Forrás: Thinkstock

Spirituális táplálás verus adózási anomália

Uganda Vallásközi Tanácsa – az ernyőszervezet fogja össze az ország vallási közösségeit – értetlenkedve fogadta a bejelentést, majd tiltakozásának adott hangot. A tanács tisztségviselői keményen bírálták a tervet, mondván, a vallási vonatkozású, import kereskedelemből származó munkák adóztatása „tévedés", hiszen azok nem haszonszerzéshez, hanem a hívők spirituális táplálására szolgáló fontos eszközök.

Mindez pedig egyformán sújtaná a magukat kereszténynek, illetve muszlim hívőnek vallókat. Az ország lakosságának ugyanis nagyjából 90 százaléka e vallások valamelyikéhez tartozik. Ezen belül is jelentősen nagyobb (80 százalék körül) a keresztények aránya.

A tervezett rendelkezés hatálya nemcsak a Bibliára és a Koránra, de a kapcsolódó vallási irodalomra, ima- illetve énekeskönyvekre is kiterjed.

A tiltakozást azonban az adóhatóság vezetője elutasította, kifejtve, hogy adózási anomáliaként tekintettek arra, hogy a múltban ezek a kiadványok mentesek voltak az adó alól. Ezen kívánnak most változtatni.

Motorkerékpáros taxisok várakoznak utasra az ugandai fővárosban, Kampalában Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Megy az alkudozás

A kedélyeket tovább borzolta, hogy az adóhivatal szeretné behajtani az ugandai keresztény egyházszervezeten annak a 9000 példány imádságos könyvnek az adóját is, amelyet korábban Kenyából importáltak.

Ez 8,9 millió ugandai schilling – nagyjából 640 ezer forint – adó megfizetését jelentené.

Ezt a szervezetnél elfogadhatatlannak tartják és a főtitkár azt mondta, nem érti a kampalai kormány elképzelését arról, hogy miért akarják megadóztatni Isten szavát. Szerinte inkább támogatni kellene az ilyen kiadványok kiadását, semmint adóztatni.

Uganda lakossága kb. 90 százalékban vagy keresztény, vagy muszlim hívő Forrás: Rob Woodall / Flickr.com

Egy muszlim szervezet javaslata szerint csak

azokra a kiadványokra kellene kivetni a 18 százalékos adót, amelyet az import után ténylegesen is értékesítettek a hívőknek.

Ugyanakkor a pénzügyminiszter szerint, az adózási szabályok egységesítésével és az adókötelezettség kiszélesítésével szeretnék az államot stabil adóbevételekhez juttatni.

Az adóhivatalnak pedig az a dolga, hogy beszedje a bevételeket, ideértve az elmaradt adókat is, az adóalanyokkal együttműködve.

- tette hozzá a tárcavezető.

A kedélyek mindenesetre nem csitulnak. A parlament kereskedelmi bizottságának egyik tagja azt mondta, az adóhatóságnak parlamenti vitát kellett volna kérnie a rendelkezésről végrehajtás előtt. Az adó ugyanis a fogyasztókon csattan. Az ugandai bibliatársulat jelentése szerint imakönyvet most 18 ezer schillingért lehet venni a korábbi 15 ezer helyett, míg a bibliák 32 ezer schillingre (kb. 2300 forint) kúsztak fel a korábbi 23 ezerről.