A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös nemzetközi kutatása kimutatta, hogy tízből kilenc alkalmazott nincs tisztában a vállalati IT-biztonsági elvárásokkal. Az alkalmazottaknak mindössze a fele gondolja közös felelősségnek a kibertámadások elleni védelmet.

A válaszadók 24 százaléka úgy véli, hogy a munkahelyén nincs is pontosan meghatározott számítógépes biztonsági előírás – ez vagy valóban így van, vagy a munkatársaknak fogalmuk sincs arról, milyen előírást kellene betartaniuk. Az még a kisebb gond, hogy nem ismertek a szabályok.

A tavaly történt kiberbiztonsági incidensek majdnem felét ugyanis kisebb-nagyobb mértékben a figyelmetlenség okozta.

A kiberbiztonságban visszaüt a figyelmetlenségForrás: Science Photo Library/LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Leonello Calvetti/Science Photo

Ez főleg akkor veszélyes, ha a cég túl kicsi, és nincs saját IT részlege. Ez esetben ugyanis a felelősség megoszlik a kollégák között. Különösen veszélyezteti a védelmet, ha a munkatársak túl gyenge jelszavakat használnak, vagy nem telepítik a szükséges frissítéseket. Azok vannak leginkább kitéve a célzott támadásoknak, akik kritikus adatokhoz férhetnek hozzá, tipikusan a felsővezetők vagy a HR- és a pénzügyi osztály dolgozói.

A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság szempontjából, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Bár nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát óvni. Épp ezért a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók képzésére és oktatására, valamint olyan biztonsági megoldások használatára, amelyek könnyen kezelhetők - mondta a Kaspersky Lab részlegvezetője.