A főváros egyik legszebb helyén, a Várkert Bazár szomszédságában nyitja meg kapuit a felújított Ybl Budai Kreatív Ház. Az Ybl Miklós által tervezett, korábban csak Ybl Vízházként ismert ikonikus épület a Pallas Athéné alapítványok munkájának köszönhetően születik újjá azzal a küldetéssel, hogy nyitott, kulturális találkozóponttá váljon a Duna-partján.

A korábban Ybl Vízházként ismert épület 1875-ben épült és 1905-ig ipari létesítményként, gépházként működött. Ezt követően kulturális programoknak, találkozóknak adott otthont, a benne működő kávéház pedig a budai lakosság kedvenc helyévé vált. A második világháború során, 1944-45-ben az épület komoly sérüléseket szenvedett, de renoválása nem történt meg. Később

1992-ben részleges felújítást végeztek az épületen, melyet követően 15 éven át kaszinóként működött. Ennek bezárása után az egykori Vízház ismét kihasználatlanul, üresen állt.

A felújítási  munkálatok 2017-ben kezdődtek meg, melyek eredményeképpen hozzávetőleg 3 millió eurós beruházási költséggel újult meg a ház. A felújítás során elvégezték az épület teljes szigetelését, a homlokzat restaurálását, az épületgépészeti rendszer cseréjét és a teljes energetikai hálózat felújítását. Új kerti lépcsőházat hoztak létre és restaurálták a loggiát is. A patinás épület díszkivilágítást is kapott. A felújítás során újabb feladatokat határoztak meg azzal a céllal, hogy az épület használhatóságát és funkcióit tovább gazdagítsák. Így nyitottak a terasz felől egy alsó bejáratot, amely közvetlen lejáratot biztosít a látogatók számára az épület alsó termeihez, ahol bemutatótér nyílik.

Látványos galériáért kattintson a képre!

Megújult Ybl Miklós egykori VízházaForrás: Csudai Sándor - Origo

A ház adottságai igazi kreatív kihívást jelentenek az itt kiállítóknak. A megújult tereket elsőként Szőke Gábor Miklós installációi veszik birtokukba. A művész hazánkban és nemzetközi szinten is köztéri állatszobrairól ismert. „Félúton" címmel a Szőke Gábor Miklós eddigi munkásságát bemutató tárlattal kezdődik meg a ház programja.