Ezeket a részvényeket zabálják a hedge fundok

tőzsde, részvénypiac, kereskedő, zuhanás, gazdaság
Augusztus 25-én 200 pontot esett a Dow Jones ipari mutatója
Vágólapra másolva!
Mivel a hedge fundok híresek arról, hogy szeretik titokban tartani a befektetéseiket, nem véletlen, hogy a piaci szereplők árgus szemekkel figyelik, amikor kiderül, milyen papírokat zsákolnak a hozamvadász fedezeti alapok. Most lehullt a lepel az első negyedéves vásárlásokról.
Vágólapra másolva!

Bár a hedge fundok szeretik megtartani maguknak, pontosan milyen eszközöket vásárolnak, időről időre közzé kell tenniük a statisztikáikat. Mivel ezen a héten aktuális az adatok benyújtása, érdemes áttekintetni, milyen részvényeket vásároltak a fedezeti alapok.

A hedge fundok befektetései azért is érdekesek, mert az elmúlt években a hozamvadászat miatt kiemelt szerepet kaptak a részvénypiaci szereplők között. Míg egyes befektetők igyekeztek lemásolni a teljesítményeiket, addig mások sokkal inkább belőlük kiindulva vettek fel árral szembeni pozíciókat – írja a MarketWatch összefoglalója.

Hasít a tech

Az RBC Capital elemzésének hála össze lehet foglalni, mely S&P 500 papírokat zsákolta a 340 legnagyobb hedge fund az elmúlt negyedévben. A kutatásból kiderül, hogy

a legnépszerűbbek a technológiai, internetes, illetve a médiával összefüggő részvények voltak az idei első negyedévben.

Az egyes papírokat elnézve a Facebook lett a nyertes, ahogy az RBC kimutatta, a vizsgált hedge fundok 40 százaléka tartott Facebook részvényt a vizsgált időszakban. A közösségi média vállalat papírjai 1,7 százalékot tettek ki az összesített portfólióban.

Az első 10-be egyébként a Facebook mellett a Google mögött álló Alphabet, a Microsoft, az Amazon, a Time Warner, a Netflix, a VISA, az Aetna (egészségügyi társaság), a Twenty-First Century Fox, valamint a Bank of America fért be.

A hedge fundok imádják a technológiai papírokat Forrás: Dreamstime

Vannak azonban új szereplők a listán, melyeket az RBC kiemelt. Ilyen a Booking Holdings, az Electronic Arts, a Mastercard vagy a UnitedHealth Group.

Mindeközben az Apple tartotta magát a toplistán, azonban a korábbi 8. helyről lecsúszott a 18.-ra.

A kiesők között pedig olyan nagyobb nevek is szerepeltek, mint a PayPal.

Ezzel együtt az RBC egy másik listát is összeállított, amely azt mutatja meg, az egyes cégek piaci kapitalizációjához milyen arányban járulnak hozzá (részvénytulajdonláson keresztül) a hedge fundok. Ez a lista már sokkal változatosabb szektorálisan, és az Envision Helthcare vezeti 28,1 százalékkal.

Nyerő stratégia

Az elemzést jegyző szakértő, Lori Calvasina kifejtette,

az első, legnépszerűbbeket tömörítő lista papírjai erősen felülteljesítők a piac egészéhez képest 2010 óta.

Ez pedig az aktív alapkezelés eredményességét mutatja, hiszen a hedge fundok általában magas díjak mellett, az átlagosnál jóval magasabb hozamot ígérnek, aktív alapkezeléssel.

A második lista szereplői ezzel szemben főként alulteljesítők voltak 2015 óta, miután 2012 és 2014 között igen erősen felülteljesítettek – emelte ki Calvasina. A szakértő mindemellett hangsúlyozta, bár manapság sokan félnek attól, hogy egyes divatos részvények kereskedése túltelített, ezek a papírok nem feltétlenül utalnak buborékra. Sok esetben ugyanis éppen az erős vállalati fundamentumok miatt zsákolják a részvényeket a befektetők.