Szentesen plusz szabadnapot kaphatnak a nemdohányzók

woman breaking a cigarette "Stop Gesture Addiction Caucasian Cigarette Cigarette Butt Close-up Complaining Concepts And Ideas Damaged Decisions Emphysema Failure Forbidden Frustration Holding Human Hand Lifestyles Narcotic No Smoking Sign People Problems
young woman breaks a cigaretteMore Health&Beauty:
Vágólapra másolva!
Örülnek azok a szentesiek, akik nem dohányoznak, és ezért kapnak egy évben egy szabadnapot - írja a Délmagyar. Ez a szabály egyelőre csak az önkormányzati cégekre vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Évente egy plusz szabadnapot kapnak azok, akik soha nem gyújtanak rá, és szentesi önkormányzati intézménynél vagy gazdasági társaságnál dolgoznak. Erről nemrég határoztak a városházán.

Hónapok munkája érett be

Az ötletet hónapokkal ezelőtt vetette fel egy képviselő. Az üggyel egyszer már foglalkozott a jegyző is, akkor abban maradtak: szabadság kérdésében a vonatkozó jogszabályok a mérvadók, a testület legfeljebb javaslatot tehet.

A szentesi városvezetés tovább vizsgálta a törvényi rendelkezéseket, és arra jutott,

annak, hogy a munkavállaló kezdeményezésére ilyen kedvezményt biztosítson egy munkáltató, nincs akadálya.

Az egyik óvodai körzet vezetője azt mondta, a munkavállalók nagyon örültek a lehetőségnek. Írásban nyilatkoztak arról, hogy szeretnének-e élni a plusz szabadnappal.

A szolgáltató kft.-t irányító vezető mindössze 5-6 dohányzó munkatársról tud, a többiek örömmel vették az újítást, amely hamarosan bekerül a munkaügyi szabályzatukba.

A korrektség az alapja

Több önkormányzati cég vezetője is azt tapasztalta munkavállalóinál, senki nem akar a lehetőséggel visszaélni - bár erre nehezen találnának módot, hiszen általában tudják egymásról a munkatársak, ki dohányzik is ki nem.

Plusz szabadnapot kapnak a nemdohányzó, önkormányzati cégeknél dolgozó szentesiek Forrás: Getty Images/iStockphoto/AdamGregor/Adamgregor

Bár a kezdeményezés részben az egészséges életmódra igyekszik ösztönözni az embereket, volt, amelyik munkavállaló kijelentette, neki egy szabadnap nem ér annyit, hogy letegye a cigarettát. Aki menet közben mégis felhagy a káros szenvedéllyel, megkapja a szabadnapot.