Virágkorát éli a diákok alkalmazása a munkaerőpiac bármely területén, pontosan ezért rendkívül sokszínű a kategóriák palettája: könnyű fizikai, irodai, telefonos, host/hostess, műszaki, informatikai, illetve vendéglátói munka.

Diákmunkára az iskolaszövetkezeteknél lehet jelentkezni, akik a munkavégzés jogi és biztonsági keretét adják. A megkötött munkaszerződés garantálja a legalitást és a biztos bért.

Azonban életkori követelményekkel számolni kell: 16 és 18 éves kor között szülői engedély szükséges a munkavállaláshoz, illetve egyetemistaként vagy passzivált hallgatóként is van lehetőség a munkavállalásra, amennyiben a hallgató nem érte el a 25 éves kort.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Ugyanakkor már 15 évesen is el lehet menni diákmunkára – szintén szülői beleegyezésre van szükség – abban az esetben, ha az szünidőben, vagyis például a közeledő nyári szünetben történik.

A szünidő közeledtével mintegy harmadával ugrik meg a diák munkavállalók száma.

Az egyetemisták komolyan gondolnak karrierjük építésére, szeretnék megmutatni és csillogtatni tudásukat. 

Ráadásul, amennyiben sikeres volt a közös munka, akár további együttműködés is lehetséges a hallgató és a munkahely között, hiszen nem egy új arcot kell megismerni és bevezetni a cég rejtelmeibe.

Bár évekkel ezelőtt még sok diák nem tudott munkát kapni az iskolaszövetkezeteken keresztül, ma már olyan nagy igény van a munkájukra, hogy megfordult az arány, és a cégek kéréseinek csupán a 80 százalékát tudják teljesíteni az iskolaszövetkezetek.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

A MŰISZ iskolaszövetkezetnél idén már több mint 320 ezer szerződést kötöttek.

A diákok bérei igazodnak a mindenkori minimálbérhez, vagyis idén a bruttó órabér 794 forintnál kezdődik – ezt olyan tényezők is növelhetik, mint a munka jellege, a földrajzi elhelyezkedés vagy éppen a munkavállaló tapasztalata. Az ország nyugati felében az átlagos bruttó órabér 850 és 950 forint között mozog, míg a fővárosban ez az összeg az ezer forintot is elérheti.

Számos diákszövetkezet kínál már SOS, vagyis azonnal végezhető munkát, ugyanakkor több helyen már most elkezdték előfelvételiztetni a diákokat a nyári szünidőre.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2013 óta folyamatosan meghirdeti a Nyári diákmunka programját, amit a korábbi tapasztalatok felhasználásával idén is útjára indít, ami június elsejétől augusztus végéig tart. A programmal a diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget.