A diákmunka ma már nem a szórólapozást jelenti

Pokol Flóra diák diákmunkás dolgozik ékszer főiskolás gyűrű hallgató HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI körömlakk MŰSZAKI ESZKÖZ ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY telefon telefonál toll
Nyíregyháza, 2013. július 22. Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logisztikai feladatokat intéz telefonon a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Virágkorát éli a diákok alkalmazása a munkaerőpiac bármely területén, pontosan ezért rendkívül sokszínű a kategóriák palettája: könnyű fizikai, irodai, telefonos, host/hostess, műszaki, informatikai, illetve vendéglátói munka.
Vágólapra másolva!

Diákmunkára az iskolaszövetkezeteknél lehet jelentkezni, akik a munkavégzés jogi és biztonsági keretét adják.

A megkötött munkaszerződés garantálja a legalitást és a biztos bért.

Azonban életkori követelményekkel számolni kell: 16 és 18 éves kor között szülői engedély szükséges a munkavállaláshoz, illetve egyetemistaként vagy passzivált hallgatóként is van lehetőség a munkavállalásra, amennyiben a hallgató nem érte el a 25 éves kort.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Ugyanakkor már 15 évesen is el lehet menni diákmunkára – szintén szülői beleegyezésre van szükség – abban az esetben, ha az szünidőben, vagyis például a közeledő nyári szünetben történik.

A szünidő közeledtével mintegy harmadával ugrik meg a diák munkavállalók száma.

Az egyetemisták komolyan gondolnak karrierjük építésére, szeretnék megmutatni és csillogtatni tudásukat.

Ráadásul, amennyiben sikeres volt a közös munka, akár további együttműködés is lehetséges a hallgató és a munkahely között, hiszen nem egy új arcot kell megismerni és bevezetni a cég rejtelmeibe.

Bár évekkel ezelőtt még sok diák nem tudott munkát kapni az iskolaszövetkezeteken keresztül, ma már olyan nagy igény van a munkájukra, hogy megfordult az arány, és a cégek kéréseinek csupán a 80 százalékát tudják teljesíteni az iskolaszövetkezetek.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A MŰISZ iskolaszövetkezetnél idén már több mint 320 ezer szerződést kötöttek.

A diákok bérei igazodnak a mindenkori minimálbérhez, vagyis idén a bruttó órabér 794 forintnál kezdődik

– ezt olyan tényezők is növelhetik, mint a munka jellege, a földrajzi elhelyezkedés vagy éppen a munkavállaló tapasztalata. Az ország nyugati felében az átlagos bruttó órabér 850 és 950 forint között mozog, míg a fővárosban ez az összeg az ezer forintot is elérheti.

Számos diákszövetkezet kínál már SOS, vagyis azonnal végezhető munkát, ugyanakkor több helyen már most elkezdték előfelvételiztetni a diákokat a nyári szünidőre.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2013 óta folyamatosan meghirdeti a Nyári diákmunka programját, amit a korábbi tapasztalatok felhasználásával idén is útjára indít, ami június elsejétől augusztus végéig tart. A programmal a diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget.