Mi hajtja fel az olajárakat?

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Három és fél éves csúcsra emelkedett az északi-tengeri Brent nyersolaj ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Kedden este a hordónkénti ára napon belüli csúcson, 80,38 dolláron, 2014 novembere óta a legmagasabb szinten állt.
Vágólapra másolva!

A Brent ára május 17-én került először 80 dollár fölé 2014 novembere óta. Felfelé hajtja az olajárakat Venezuela kitermelésének csökkenése és az, hogy Donald Trump a hét elején elnöki rendeletet írt alá, amelyben újabb gazdasági szankciókkal sújtotta a latin-amerikai országot.

Illusztráció Forrás: AFP/David McNew

Árnövelő tényező az Egyesült Államoknak az a fenyegetőzése is, hogy minden eddiginél szigorúbb szankciókat léptet életbe Iránnal szemben.

Irán jelenleg napi mintegy 2,4 millió hordó kőolajat exportál. Elemzők szerint, ha Washington valóban szigorít, akkor napi 400 ezer, 1 millió hordó iráni kőolaj exportja eshet ki.

Ehhez még hozzájárul Kína egyre növekvő olajimportja – az ázsiai ország már tavaly megelőzte ebben az Egyesült Államokat –, a nemrég közzétett adatok szerint Kína áprilisban már elérte a havi 39,46 millió metrikus tonna felvásárlását.

Illusztráció Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Szakértők rámutattak ugyanakkor: a 80 dollár fölötti olajár felerősíti annak a kockázatát, hogy jövőre csökken a globális olajkereslet. Megfigyelők szerint a kőolaj 20 százalékos drágulása – ahogy ez már be is következett az év eleje óta – azzal járhat, hogy az iparilag fejlett országok kereslete napi 1 millió hordóval csökkenhet. A kereslet visszaesése pedig azt eredményezi, hogy csökkeni kezd az olajár.

Ugyanakkor az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) országok dönthetnek úgy, hogy növelik az olajkibocsátást, a Perzsa-öbölben található OPEC tagok vezetik azt a tárgyalássorozatot, ahol a résztvevők meghatározhatják, hogy mennyivel érdemes emelni a hordónkénti termelést, és hogy ezt miként osztják el a tagországok.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára ma délelőttre 78,97 dollárra csökkent.

Az Oroszország által vezetett kőolaj-exportáló országok és nem OPEC-termelők megállapodtak abban, hogy a globális olajkészletek csökkentésének érdekében 2018 végéig, mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a termelést.