Az államok is nagyot kaszáltak a piaci felfutáson

2018.05.24. 16:33

Rekord mértékben nőtt az állami szereplők által tartott befektetési eszközök értéke tavaly – derül ki egy friss kutatásból. A jegybankoktól, a szuverén alapokon át a nyugdíjalapokig mindenki szépen keresett a felfutáson.

A globális gazdaság növekedési lendülete erősen megdobta az olyan állami szereplők eszközállományának értékét, mint a jegybankok, a szuverén befektetési alapok vagy a nyugdíjalapok. Ezzel az összesített állomány értéke 2017-ben elérte a 38 700 milliárd dollárt – idézi a CNBC a londoni OMFIF friss kutatását, amely 750 intézmény teljesítményét vizsgálta 174 országban.

Ez az értéknövekedés pedig azért jelentős, mert

rekord mértékű, 2500 milliárd dolláros emelkedésről beszélhetünk a 2016-os 36 200 milliárd dollárhoz képest – legalábbis mióta a szervezet öt éve elkezdte mérni a változásokat.

Támogató piacok

A háttérben részben az áll, hogy a részvényindexek globálisan is új csúcsokat ütöttek meg a tavalyi évben. Az Egyesült Államokban pedig különösen erős volt a lendület, melyet az erős vállalati eredmények, a kedvező makrogazdasági adatok, valamint a Trump kormány által belengetett, majd bevezetett adócsökkentések is támogattak.

Az S&P 500 ezzel 19,4, a Dow Jones 25,1, míg az elsősorban technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 28,2 százalékot izmosodott a 12 hónap során. Az eszközárakat a kitartó globális talpra állás hajtotta, különösen a feltörekvő piacokon – hangsúlyozták a jelentés szerzői.

Az állami szféra eszközeit is felemelte a globális árhullámForrás: Imaginechina/Liang xiaopeng - Imaginechina/Liang Xiaopeng

A vizsgált állami intézményeket tekintve az látszik, hogy

a nyugdíjalapoknál volt megfigyelhető a legnagyobb növekedés – 8,1 százalékkal 1100 milliárd dollárra. A jegybankok 7,8, míg a szuverén alapok 5,1 százalékos növekedést könyvelhettek el.

Eszközök és régiók

A tanulmány ezzel együtt rámutat, hogy a részvénypiaci emelkedések mellett az arany drágulása is segítette az eszközértékek növekedését, és csupán egyetlen régió volt, ahol értékcsökkenés volt megfigyelhető, ez pedig a Közel-Kelet. A gyenge nyersanyagárak, a politikai instabilitás, valamint a devizapiaci nyomás ugyanis 32 milliárd dolláros zsugorodást eredményezett a közel-keleti jegybankok eszközeinél.

A másik végletet Európa adja,

ahol az állami szektor vizsgált eszközei a legnagyobb növekedést könyvelhették el 11,8 százalékkal. Ezt a bővülést elsősorban a jegybanki tartalékok hajtották.

Mindeközben a jegybanki aranykészletek 371 tonnával 31 800 tonnára emelkedtek 2017-ben, ami a legmagasabb szint az 1990-es évek óta. Az aranyvásárlásokat az orosz jegybank vezette, melynek állománya meghaladta a kínai jegybankét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK