Mikortól számít kapcsolatnak a „randizgatás”, összejárás? Az eltelt idő vagy a gyakoriság függvénye? Mennyit érdemes invesztálni abba, időben, érzelmi és intellektuális erőfeszítésben, és persze anyagiakban? S hogyan alakul mindez online kapcsolat esetén? Van-e ok a bizalmatlanságra, hogy választottunk nem az, akinek mondja magát, ha csak telnek az évek, miközben számolatlan pénzzel segítjük ki az interneten megismert „nagy ő”-t, anélkül, hogy személyesen találkoznánk? Nyolc év és közel kétmillió dollár elég-e a gyanakváshoz?

Az Asia Times beszámolójából nem derül ki, megfogalmazta-e magának a fenti vagy ehhez hasonló kérdéseket az a hongkongi nő, aki 2010-ben egy online társkeresőn ismerkedett meg egy férfival, akivel virtuális románcba bonyolódott. A személyes találkozás azonban csak nem akart összejönni, miközben partnere mind több és több pénzt kért tőle ahhoz, hogy kikecmeregjen éppen aktuális problémájából.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Halfpoint/Halfpoint

Van már közös múlt

A rászedett, most 42 éves, egy pénzügyi intézetnél dolgozó hongkongi asszony azt állítja, a Match.com nevű társkereső oldalon 2010 augusztusában ismerkedett meg egy, magát fontos brit személynek valló illetővel.

A párkapcsolatokat jellemző kölcsönösségre, arra, hogy az egyik támogassa a másikat, amikor arra szükség van, nem is kellett sokat várni. Három hónappal a virtuális ismeretség kialakítása után, a férfi arra kérte, küldjön részére 10 ezer hongkongi dollárt (kb. 350 ezer forint), hogy abból kifizethesse szabadon bocsátásának adminisztrációs – tehát nem óvadék – költségeit.

A fontos brit férfi azt állította, Malajziában azért tartóztatták le a hatóságok, mert 300 ezer fontnyi készpénzt találtak nála.

Ezt követően megsokasodtak a kérések a nő irányába. A férfi különböző okokra hivatkozva, mind gyakrabban kérte néhány tízezer, esetenként százezer dollár átutalására a nőt. Ez a hosszadalmas, és a nő részéről igen költséges randi, nyolc éven át tartott.

Úgy, hogy közben egyszer sem találkoztak, így a kapcsolat építésére csak virtuálisan nyílt lehetőségük, melyhez emailt és az egyik népszerű csevegő-alkalmazást használták.

A gyanú árnyéka vetül a románcra

Bár a nőnek – elmondása szerint – időközben gyanússá vált partnere, mégis nyolc éven át teljesítette kéréseit.

Összesen mintegy 200 tranzakcióval, 1,78 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget utalt át neki.

Ez mintegy 470 millió forintnak felel meg.

A hongkongi nő nyolc éven át, közel kétmillió dollárt utalt át a férfinak, akivel soha nem találkozottForrás: Getty Images/www.PeopleImages.com licence restrictions apply/Mbm Yapr

Idén márciusban az ismeretlen újra pénzt kért tőle, de a nőnek már nem maradtak tartalékai, ezért családjához fordult segítségért. Rokonai azonban figyelmeztették: könnyen lehet, hogy csaló áldozata lett.

A nő végül áprilisban a hongkongi rendőrséghez fordult. A rendőrségi nyomozás megerősítette, hogy a nő szerelmi csaló áldozata lett.

A hatóságok most a malajziai szálon próbálják felgöngyölíteni az ügyet, hiszen a nő első alkalommal egy malajziai bankszámlára utalt az őt éveken át hintáztató férfi részére.