Itt a várt bejelentés, száműzi a Tesco az egyszer használatos műanyagot

Tesco áruház bolt kereskedelem élelmiszer
A Tesco logo is pictured at a supermarket in west London on April 22, 2015. Britain's biggest retailer, supermarket group Tesco, announced Wednesday that it had plunged massively into the red last year as it took a hit on the value of its property. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Fontos bejelentést tett a Tesco. Ahogy az Independent beszámol  róla, az áruházlánc 2019-ben végleg száműzi az egyszer használatos műanyagcsomagolást az egyesült királyságbeli áruházaiból.
Vágólapra másolva!

Nem csak a nem lebomló vagy újrahasznosítható anyagból készült nejlonszatyroknak inthetnek búcsút a vásárlók jövőre a brit üzletekben. Minden, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából kicsit is problémás műanyagtól megszabadul az áruházlánc, ideértve a saját márkás termékeket is.

Már a kezdeményezés részeként

Ahogy az Origo arról beszámolt, a nagy brit kereskedelmi láncok együttműködésre léptek azért, hogy a boltokból teljesen kivezethessék a nem megújuló műanyagokat, illetve 2025-ig újrahasznosítható anyagokra cseréljék azokat a csomagolásokon.

A Tesco 2019-ben végleg száműzné brit boltjaiból és saját márkás termékei csomagolásából az egyszer használatos műanyagot Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A Greenpeace egyik munkatársa ezzel összefüggésben azt mondta, az áruházak műanyagellenes ligájában a

Tescóra kulcsfontosságú szerep hárul a műanyagfordulatban, tekintve, hogy az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszerláncáról van szó.

A Tesco pedig bejelentésében azt is megerősítette, a lehetséges alternatívák közül előnyben részesítik azokat, amelyeknél garantálható, hogy a választott műanyag valóban lebomlik, illetve ha nem, akkor viszonylag könnyen megoldható annak begyűjtése és újrahasznosítása.

Még mindig lehet fokozni

A Tesco bejelentését több brit környezetvédelmi szervezet üdvözölte, ám azt is hozzátették, épp a Tescónál hiányzott az – ami több más láncnál megvolt –, hogy szigorú éves cselekvési terv alapján szorítsa vissza valamennyi fajta műanyag használatát a csomagolásban.

Ilyen módon garantálható lenne az, hogy a természetet még véletlenül sem terhelnék olyan műanyaggal, amely lebomlik ugyan, de csak hosszú-hosszú idő után. Különösen azért, mert ezt később nemigen áll módjában senkinek ellenőrizni – érvel a Greenpeace.

A Tesco a legnagyobb brit élelmiszerlánc, fontos szerepe van a műanyaghasználat visszaszorításában Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ezért a szervezetek azt látnák a legjobb megoldásnak, ha a műanyag később minden formában eltűnne az áruházakból,

miközben szisztematikusan szorítanák vissza az egyszer használatos anyagokat.

Ez utóbbi zászlóshajója Izland, a szigetország 2023-ig szabadulna meg minden egyszer használatos műanyagtól.

A Tesco ugyanakkor azt is jelezte, kormányzati támogatást várnak ahhoz, hogy az újrahasznosítható műanyagok kapcsán megvalósíthassák azok zárt láncú kezelését. Azaz azt, hogy az ilyen anyagokból álló hulladékot mind magasabb, lehetőleg 100 százalékos arányban begyűjthessék, és újra feldolgozva hasznosítsák.