Jön az automatizáció kora - 1 millió munkahely érintett

2018.05.25. 17:44

Az automatizálás Magyarországon egymillió munkahelyre fog érdemi hatást kifejteni 2030-ig a mérsékelt ütemezési forgatókönyv alapján.

A robotizáció sok munkahelyet érint, de keveset vált ki teljesen: a munkakörök kevesebb mint 3 százaléka automatizálható teljes mértékben, miközben tízből hét munkahely esetében a tevékenységek legalább 20 százaléka már ma is automatizálható - írja tanulmányában a McKinsey vezetési tanácsadó cég.

Magyarországon hét év alatt 3,73 millióról 4,35 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma,

a munkaerőpiaci tartalékok kimerülőben vannak, a termelékenység egyes ágazatokban pedig romlott az elmúlt években. A tanulmány egyik fő megállapítása, hogy az automatizálás a termelékenység növelésén keresztül évi 0,8 százalék és 1,4 százalékponttal gyorsíthatja a gazdasági növekedés ütemét Magyarországon, és a munkaerőhiányra is megoldást jelenthet.

A McKinsey becslései szerint a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal a magyar munkaórák 49 százalékát lehetne automatizálni, ami összhangban van a globális átlaggal.

Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungária győri gyárában - közülük az ember egyre kevésbé kell majd a jövőbenFotó: Marton Szilvia - Origo

Miközben az automatizálás széles körben reáljövedelem-növekedéshez fog vezetni, egyben felgyorsíthatja a jövedelemkülönbségek növekedését is.

Magyarország számára az automatizálás kulcsfontosságú, az ország a gazdasági versenyképességét a régión belül és globálisan is javítani tudja ezen keresztül. Egy átfogó automatizálási program támogatása segíthetne olyan külföldi befektetéseket az országba vonzani, amelyek a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek létrehozását biztosítják.

Jelentős különbség figyelhető meg a munkaerő jelenleg kínált készségei és a munkáltatói kereslet között. A vállalkozások egy része nem érdekelt az automatizálás gyorsításában, tekintettel a relatíve alacsony magyarországi bérköltségekre.